Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Festival Industry Open otevře i běžně nepřístupná místa

Premiérový ročník festivalu Industry Open, který se koná od pátku 14. do neděle 16. června, ukáže návštěvníkům technické památky na Plzeňsku a umožní jim nahlédnout za brány místních firem, výrobních závodů a výzkumných center. Během tří dnů se na více než dvaceti místech uskuteční desítky komentovaných prohlídek, projížděk historickými vozy a dalších akcí. V programu nechybí ani výstavy či koncerty. Festivalová místa jsou i v Nevřeni, Plasích, Chlumčanech nebo ve Stříbře.

„O vstupenky je poměrně veliký zájem. Například na projížďky kolejovým depem Českých drah nebo na komentované prohlídky spalovny, úpravny vody či výroby ve firmě Safran a keramických závodech v Chlumčanech je již letos vyprodáno. Na řadu dalších míst je ale během festivalového víkendu pořád možné se dostat,“ uvádí Zuzana Koubíková, ředitelka Plzeň – TURISMUS. Tato městská organizace akci připravuje ve spolupráci s Plzeňským krajem a ostatními partnery.

V pátek je možné se vydat na komentované prohlídky výzkumných center Západočeské univerzity v Plzni. V jejich laboratořích se návštěvníci seznámí s nejmodernějšími přístroji i vědeckými postupy. V pátek a v sobotu mohou zájemci využít také jedinečné příležitosti prohlédnout si laboratoře Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň. Pár volných míst zbývá i na prohlídky čističky odpadních vod v Jateční ulici, dronového centra Správy informačních technologií města Plzně či DEPO2015.

Zatímco sobotní komentované vyjížďky historickým autobusem za historií těžby na severním Plzeňsku jsou již vyprodané, jízdenky na neděli jsou pořád ještě v prodeji. V neděli dopoledne se mohou zájemci vydat na architektonickou procházku po historii průmyslových budov v Doudlevcích s Plzeňským architektonickým manuálem. Organizátoři také zvou na speciální festivalové prohlídky plzeňského pivovaru a na některou z řady prohlídek Loosovými interiéry, které se za zvýhodněnou cenu 50 korun konají po celý víkend.

Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky vedle radnice Veškeré informace k programu je možné najít na webu www.industryopen.cz nebo prostřednictvím portálu Plzeňská vstupenka.

Festivalová místa, na která nejsou třeba rezervace předem:

Škoda Transportation

Areál jednoho z nejvýznamnějších následovníků původních Škodových závodů se v sobotu po pěti letech otevře veřejnosti.  K vidění budou nejmodernější tramvaje, vlaky a lokomotivy. Nebude chybět projížďka parním vlakem areálem Škodovky, soutěže a zábava pro děti. Po celý den lze využít také zvýhodněné vstupné do Techmania Science Center.

Oslava 120. výročí Plzeňských městských dopravních podniků

Plzeňské městské dopravní podniky otevřou v sobotu depo na Karlově i vozovnu na Slovanech. Na obou místech nabídnou bohatý program. Jízdy historickými vozy nabídnou po celý víkend.

Kaolinový důl v Nevřeni

V obci Nevřeň se nachází hlubinný kaolinový důl. Během festivalového víkendu se vůbec poprvé otevře návštěvníkům. V sobotu i v neděli je možné se vydat na komentované prohlídky. Vstupenky budou k dostání na místě.

Hornický skanzen Stříbro

Součástí návštěvy muzea je prohlídka 700 metrů dlouhého úseku královské dědičné štoly Prokop, návštěva kamenné galerie a projížďka důlním vláčkem. V kovářské a mincovní dílně si děti budou moci vyzkoušet středověká řemesla. Návštěvníkům bude také zpřístupněn kompletně vybavený bunkr válečného opevnění v těsné blízkosti areálu.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Plzeň, Industry Open, kultura, Plzeňský kraj, vstupenka, Chlumčany, Stříbro, Plasy, České dráhy, Safran, Západočeská univerzita v Plzni, ŠKODA AUTO a.s.

Festival Industry Open otevře i běžně nepřístupná místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.