Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cestovatelé uctí při festivalu památku Miloslava Stingla

PR článek

Zcela mimořádný bude 17. ročník Mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány, který tradičně hostí Hluboká nad Vltavou, jenž potrvá až do neděle 20. září. Cestovatelé, potápěči a další dobrodruzi totiž patří k lidem, které restrikce související s pandemií koronaviru zasáhly naprosto fatálně.

Možnosti vyrazit do světa za dobrodružstvím i za prací jsou stále velmi omezené – a o to víc si tito dokumentaristé a milovníci přírody proto váží možnosti setkat se, podělit se s diváky o to, co viděli a zažili na vlastní kůži, a na základě osobních svědectví vysvětlovat, proč je tak nutné chránit životní prostředí. „Festival chce být i v roce 2020 setkáním všech, pro které jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně,“ shrnuje poslání akce ředitel festivalu VMO, filmař a producent Jindřich Soukal.

Významné místo v programu tohoto ročníku má vzpomínka na slavného cestovatele a spisovatele Miloslava Stingla, který letos zemřel ve věku 89 let. Poctu náčelníkovi povede prezident festivalu Steve Lichtag, který právě dokončuje celovečerní dokumentární film o tomto legendárním dobrodruhovi. Pozvání přijali také Adam Chroust, Štěpán Rusnák, Petr Horký a Jindřich Böhm, kteří měli tu čest se s Miloslavem Stinglem blíže poznat.

Festival je přehlídkou dokumentárních filmů představujících svět sladkých i slaných vod s cílem vzdělávat širokou veřejnost ve vnímání vody jako základního elementu přežití lidstva. V soutěžní části je letos 27 snímků z osmi zemí. Opět se odehrají i další projekce, besedy, výstavy, koncerty atd. Vstup je jako každý rok zdarma.

Doprovodný program bude nabitý. Světoběžník Jiří Kolbaba povypráví o svých plavbách ve slaných i sladkých vodách všech kontinentů a pro foyer kina Panorama připraví výstavu fotografií The World. Další výstava se koná v hotelu Diamant a představí dílo fotografek a potápěček Marcely Hovorkové a Veroniky Matějkové. Srdcaři Jan Tutoky a Miroslav Náplava promluví o svých cestách po africkém kontinentu a Richard Jaroněk toto téma doplní svou přednáškou Africa Unlimited. O stavu přírodních rezervací v době covidové promluví cestovatel a ekolog Evžen Ulman.

„Třešinkou na dortu“ bude sobotní beseda s herci Pavlem Liškou a Janem Révaiem, kteří cestují pod jménem Vandráci/Vagamundos a zavedou posluchače k indiánům i pod vodní hladinu. Na festival se opět vrátí zpěvák, potápěč, spisovatel a filmový producent Daniel Landa, který vystoupí při Ceremoniačním večeru s udílením cen, který bude opět moderovat mistr světa v loopingu Ondřej „Endru“ Havlík.

O ochraně životního prostředí povede Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, diskusi nazvanou Dobrý ponor se studenty českobudějovických gymnázií a prostřednictvím streamu se do této debaty zapojí střední školy napříč celou Českou republikou. Zájemci také budou moci objevit nový zážitek, a to vodní terapii Watsu a další techniky, které uvolňují tělo i mysl. Zdeněk Čermák z New Human Solution popíše metody uzdravování vody pomocí nanotechnologií. V neděli festival ukončí již tradiční golfový turnaj v Golfklubu Hluboká.

Ohodnoť článek

Štítky festival, kultura, Voda, moře, oceány, Miroslav Stingl, cestovatel, Miloslav Stingl, pandemie covidu-19, Hluboká nad Vltavou, filmový festival, Steve Lichtag, Daniel Landa, Adam Chroust, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovatelé uctí při festivalu památku Miloslava Stingla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.