Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Plzně míří Mezinárodní festival DIVADLO, nabídne desítky představení

Přes pět desítek představení a doprovodných akcí nabídne v pořadí už 28. ročník festivalu Divadlo. Do Plzně od 8. do 17. září dorazí osmadvacet souborů z Francie, Slovenska nebo Polska. Chybět nebudou ani zástupci tuzemských divadel z celé republiky. Symbolicky tak divadelníci otevřou novou sezónu. Diváci se budou moci například těšit na oceňovanou hudební inscenaci Triumf lásky.

Divadla na jaře přesunula své aktivity do online prostředí, být v kontaktu se svým oblíbeným souborem šlo v podstatě nepřetržitě. A přesto tomu něco zásadního chybělo. Osobní přítomnost v hledišti. Sdílený zážitek s ostatními diváky. Vracíme se k ´normálnímu´ divadlu. Po letošním jaře víme, jak je to důležité a cenné,” připomněl ředitel festivalu Jan Burian.

V rámci hlavního zahraničního programu se plzeňským divákům představí dva soubory z Francie a Slovenska. Návštěvníci spatří jedno z nejoceňovanějších děl Avignonského festivalu 2019 – Triumf lásky. Pokud se bojíte, že nebudete rozumět, můžete obavy hodit za hlavu, představení bude totiž doprovozeno českými titulky.

Slovenské národní divadlo nabídne autorskou inscenaci Jiřího Havelky Dnes večer nehrajeme. Hra pojednává o listopadové revoluci jako o zábavném kabaretu.

Domácí program nabídne to nejzajímavější, co vzniklo za uplynulou sezónu na scénách v celé republice. „Letošní festivalová nabídka z domácí tvorby se vyznačuje neobvyklou pestrostí žánrů – od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíc zastoupené činohře – i námětů,“ zdůraznil dramaturg Jan Kerbr.

Program je opravdu pestrý. Do západočeské metropole dorazí soubor z Městského divadla Brno s osobitě pojatou Žebráckou operou. Husa na provázku zase divákům představí Dona Quijjota jako hosta televizní diskuze. Činohra Národního divadla sehraje svou novou inscenaci Stát jsem já. Divadlo pod Palmovkou osvěží program polokabaretním pásmem Bezruký Frantík.

Open air představení zdarma

Během festivalu oživí Plzeň také open air představení přístupná zdarma. Prostor U Branky na tři dny ovládne francouzský soubor Les Goulus. V pouliční inscenaci Vysoké snění souboru V.O.S.A. Theatre projedou ve čtvrtek Smetanovými sady bizarní postavy na šesti speciálně sestrojených strojích a rozehrají řadu drobných příběhů o mezilidských vztazích. U Ježíška uvede v neděli soubor Cirk La Putyka dvakrát představení Kaleidoscope s osmi akrobaty, kteří předvedou odvážné skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsnou akrobacii i lety na trampolíně.

Program najdou zájemci na www.festivaldivadlo.cz, vstupenky na hlavní část jsou v prodeji na www.plzenskavstupenka.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto festivaldivadlo.cz

Štítky kultura, festival, divadlo, Plzeň, akce, představení, Francie, Slovensko, Polsko, Jan Burian, Jiří Havelka, František Filip, Listopadová revoluce, láska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Plzně míří Mezinárodní festival DIVADLO, nabídne desítky představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.