Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Cradle Of Filth na Metalfestu pomrkávali spíše po skalních fanoušcích. Byli ve skvělé formě

Sobotní večer si na plzeňském Metalfestu užili především fanoušci extrémnějšího metalu. Jedním z headlinerů byli legendární vampýři Cradle Of Filth, kteří jako by se rozhodli demonstrovat, že nejsou žádným stínem svých nejslavnějších časů. Vůbec, kapela je dnes v setsakramentské formě!

Platí to o samotných deskách, které mají jiskru a fajn nápady, a jak jsme se přesvědčili první červnový den v Plzni, tak i naživo. Byla to radost. Cradle Of Filth jsou na scéně živelní, člověk má pocit, že před ním stojí perfektně fungující mašina, což v minulosti ne vždy platilo. Aktuální sestava si zkrátka evidentně sedla, na což můžeme být náležitě pyšní, když vezmeme v potaz, že bubeníka Martina Škaroupku před časem doplnil další velmi šikovný český muzikant Marek Ashok Šmerda.

Sobotní program Metalfestu vsadil ve večerních hodinách na tvrdší metal, přičemž Cradle Of Filth a Amon Amarth byli skvělou volbou. Přes den potěšili speedoví Stratovarius, kteří do fanoušků hrnuli hit za hitem, a ač koncert chvílemi vyzníval spíše rutinně, určitě patřil k tomu lepšímu. Rozpačitě zněli Beast In Black, kteří se pohybují v disco/metalových vodách, což samozřejmě na podobném festivalu může fungovat dobře, ale zpěv byl chvílemi nejistý a celkově byla přehlídka klišé až na hraně. Naopak hodně střídmě působil Gus G., ex kytarista Ozzyho, který předvedl sympatický koncert bez zbytečných póz.

Právě Ashok byl druhou nejvýraznější postavou kapely, i když mu Richard Shaw (s démonickou vizáží připomínající zesnulého Martina Erica Aina z Celtic Frost) zdatně sekundoval. Oba kytaristé byli neustále v pohybu, aniž by polevili v kytarových kudrlinkách, kterých je muzika Cradle Of Filth plná. Po hudební stránce lahůdka a fajn zprávou bylo, že se ani Dani Filth nehodlal zahanbit. Jeho pověstný ječák se provrtával až do kostí, byť je jasné, že ne každému může jeho osobitý vokál imponovat.

Příjemným překvapením byl setlist, který upomínal na dávné album Cruelty And The Beast, takže kapela působila výrazně blackmetalově, což jistě ocenili především skalní fanoušci. Nezapomnělo se ale ani na základní hity kapely jako Malice Through The Looking Glass, hymnickou Nymphetamine (Fix), při které bylo publikum v největší rauši, či Her Ghost In The Fog.

Zatímco u předešlých kapel jako Stratovarius či Beast In Black měl člověk pocit, že si odehráli svůj standard, v případě Cradle Of Filth bylo evidentní, že jsou si vědomi svého postavení na programu, proto do toho „šli naplno“. Jestliže v minulosti byla některá jejich vystoupení vnímána kontroverzně, tentokrát není třeba šetřit chválou. Prostě to bylo skvělé, i když na akci zaměřené spíše na tradičnější heavy metal možná ne od každého pochopené.

Koncertu pomohl i zvuk, který byl o něco hlasitější (pocitově) než u předešlých kapel, přesto stále čitelný a plný. Samozřejmě je ale důležité, kde člověk stojí, protože Lochotín je z hlediska zvuku malinko nevyzpytatelný. Dole to každopádně tlačilo, takže kotel, který chvílemi rozjížděl slušný circle pit, musel být spokojený.

Nebýt Amon Amarth, byl by to vrchol sobotního programu. O tom ale až v dalším článku.

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky Metalfest, Plzeň, Cradle of Filth, hudební skupina, Amon, Dani Filth, Gus G., Richard Shaw, Stratovarius, Celtic Frost

FOTO: Cradle Of Filth na Metalfestu pomrkávali spíše po skalních fanoušcích. Byli ve skvělé formě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.