Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejlepší graffiti umělci vyzdobí v Plzni deset objektů při street art festivalu WALLZ

Na 10 lokalitách na území celé Plzně budou pracovat čeští i zahraniční umělci při prvním ročníku street art festivalu s WALLZ, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. srpna. Na různých nevzhledných objektech vzniknou unikátní street art díla. Plzeňané budou mít možnost sledovat umělce přímo při jejich práci.

Festival organizuje DEPO2015, které se tak aktivně podílí na zvelebování a zpříjemňování veřejných lokalit dříve hlavně průmyslového města. Téma street art a graffiti aktuálně frčí nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky. „Jeho hranice se dávno posunuly od nelegálních graffiti, vznikajících v 90. letech, k vyčleňování legálních ploch, soutěžím, festivalům i výstavám dříve pouličních umělců v zavedených galeriích. Prvního ročníku festivalu se zúčastní jak writeři, kteří vyšli z původní graffiti scény, tak mladší autoři, kteří na tento odkaz různými způsoby navazují,“ uvedla Kristýna Jirátová, manažerka projektu a kurátorka.

„Street art festival dává možnost setkání se tváří v tvář se současným pouličním uměním, které je dostupné všem a oproti všudypřítomnému reklamnímu balastu představí kvalitní a zároveň svobodné umělecké vyjádření,“ zdůraznila Jirátová.

Tváří projektu se stal český autor Michal Škapa aka Tron, který je jedním z nejvýznamnějších autorů české graffiti scény. Patří k silné generaci „writers“ 90. let, má na svém kontě desítky výstav, stovky uměleckých projektů a je také u nás velkým průkopníkem „muralů“, což jsou obrovské street art malby. Mezi jeho nejnovější projekty patří i KOSMOS, který vznikl nedávno na pražském letišti a je jedním z největších muralů ve střední Evropě.

Na WALLZ vedle Škapy spolupracuje devět českých i zahraničních street art umělců – X-Dog, Jakub Janovský, známý brněnský umělec TIMO, plzeňští Akrobad a Obras, Ruin a Skirl – slavní tvůrci z Rakouska, úspěšný Zbiok z Polska a Daniela Herodesová z FDU ZČU. Součástí festivalu je také doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu již zmiňovaných umělců v DEPO2015, graffiti jam či dětský sprejerský workshop. Celý festival včetně doprovodného programu i vernisáže je zdarma.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DEPO2015

Štítky DEPO2015, street art festival, mural, graffiti umělci, street art díla, festival, street art, graffiti, Plzeň, výstava, projekt, Česko, Praha, Jakub Janovský, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší graffiti umělci vyzdobí v Plzni deset objektů při street art festivalu WALLZ  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.