Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chodské slavnosti se přesunují do virtuálního světa, folklor uvidí lidé z domova

Tak to tady ještě nebylo! Skutečně velmi netradiční formou se totiž uskuteční letošní Chodské slavnosti v Domažlicích. Veškerý oficiální program bude s výjimkou poutních mší virtuální. Akce tedy mohou lidé navštívit, aniž by museli odejít z domova. A jak to tedy bude vypadat?

„Kvůli nejisté epidemiologické situaci domažličtí radní už na konci května rozhodli o zrušení pódiových pořadů i stánkového prodeje v ulicích města, které každoročně do chodské metropole lákají na osmdesát tisíc návštěvníků a dělají tak ze slavností nejnavštěvovanější folklorní festival v Čechách,“ informoval mluvčí města Josef Babor.

Na řadu se tak dostala jiná koncepce letošního ročníku. Program se stěhuje do virtuálního světa. Chodští muzikanti, zpěváci, tanečníci i vypravěči natočili v předstihu své pořady, které se k milovníkům folkloru dostanou prostřednictvím internetu v rámci mnohahodinového streamu. Ten se bude vysílat z nedávno otevřeného Kulturního centra Pivovar.

Na stránce www.chodskeslavnosti.cz a facebookovém profilu Městského kulturního střediska v Domažlicích poběží program slavností v sobotu 15. srpna od 12 hodin do pozdního večera. „Věříme, že ulice Domažlic ožijí do jisté míry chodskými kroji, muzikou a vůní chodských koláčů také letos, ale na Chodských slavnostech v tradiční podobě se s vámi osobně těšíme na viděnou zase za rok,“ vzkazují domažličtí pořadatelé.

Očekávají, že chodští muzikanti a zpěváci v sobotu odpoledne a večer budou spontánně muzicírovat v centru města. V neděli před polednem pak na vrchu Vavřineček nad Domažlicemi po skončení mše svaté. Ale půjde o setkání neorganizovaná. Mše svaté na Vavřinečku začínají v sobotu 15. i v neděli 16. srpna v 10 hodin. Celebrovat je budou generální vikář plzeňské diecéze Jakub Holík (sobota) a Dariusz Gadomski z polské farnosti sv. Otce Pia Tychy.

„Rozhodování o tom, jak uskutečníme v letošním roce Chodské slavnosti, nebylo lehké. Konečné rozhodnutí padlo po dlouhých diskuzích. Čas ukáže, zda naše rozhodnutí bylo uvážlivé a rozumné. V současné době jsem však zcela přesvědčen, že jsme rozhodli dobře,“ uvedl k nelehkému rozvažování o formě letošního ročníku domažlický starosta Zdeněk Novák. Podobným způsobem a s velkým úspěchem se už v květnu uskutečnily virtuálně také plzeňské Slavnosti svobody.

Program vysílání na www.chodskeslavnosti.cz   

12:30     Humor nastavuje cancourek života

               Setkání se známými vypravěči, zpěváky a Domažlickou dudáckou muzikou Josefa Kuneše. Připravil a moderuje Zdeněk Bláha.

14:00     U muziky s Plzeňáky – živé natáčení pořadu ČRo Plzeň

15:00     Rodinná skupina sester Kuželkových,

               Mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem

16:00     Chodský soubor Mrákov

17:00     Konrádyho dudácká muzika

18:00     Národopisný soubor Postřekov

19:00     Domažlická dudácká muzika

20:00     Kulturní centrum – Pivovar Domažlice – live stream setkání chodských souborů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Chodské slavnosti, folklorní program, virtuální Chodské slavnosti, mše na Vavřinečku, slavnost, Domažlice, domov, folklór, virtuální svět, Česko, Zdeněk Novák, Zdeněk Bláha, Jakub Holík, Náměstí Míru 51, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodské slavnosti se přesunují do virtuálního světa, folklor uvidí lidé z domova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.