Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Léto v Plzni oživí festival Divadelní léto a Náplavka k světu

Letní kulturní nabídku v Plzni obohatí festivaly Divadelní léto nebo Náplavka k světu. Pořadatelé museli oba tradiční festivaly kvůli opatřením proti šíření koronaviru upravit a zmenšit, spojili se s dalšími aktéry kulturních akcí a nabídnou program na jednom místě, v parku u Ježíška na břehu řeky Radbuzy. Připojí se k nim projekt inspirativních přednášek Pecha Kucha nebo umělci ze spolku Žongléros Ansámbl.

Od 8. do 27. července bude prostor patřit Divadelnímu létu, které s návštěvností 9000 diváků patří k největším divadelním open-air festivalům v Česku. Letos museli organizátoři odložit plánovanou premiéru hry Shakespeare v Hollywoodu. "Když jsme festival připravovali, nebylo ještě jasné, jaká budou kvůli koronaviru omezení, a hrozilo, že budeme nad diváky v přesilovce," řekla ředitelka Marcela Mašínová.

Festival nabídne reprízu loňské úspěšné hry Švanda dudák s Ondřejem Rychlým v hlavní roli. Premiéru letos obstarají čerství absolventi DAMU. Jejich inscenace Poslední zrnko písku teprve vzniká na společném workshopu. Divadelní léto doplní také večer se slam poetry, soupeření v improvizaci Improzápas a Pecha Kucha, která se bude věnovat tomu, co dělali zajímaví lidé v době nouzového stavu.

Multižánrová Náplavka k světu prostor zaplní od 12. do 29. srpna a nabídne pod širým nebem tančírny, koncerty lokálních kapel, slam poetry, workshopy jógy a žonglování či filmové projekce. Na náplavce nebudou chybět ani tradiční aktivity, jako je pétanque, frisbie, půjčovna lodiček a podobně, popsala koordinátorka festivalu Hana Boříková.

Festival, který pořádá už několik let spolek "k světu", postupně oživuje náplavky plzeňských řek. Začal u Radbuzy v centru města, radnice později náplavku upravila. Loni byl festival ve čtvrti Roudná u řeky Mže. "Na další úsek Radbuzy jsme se plánovali časem také vrátit a oživit ho našimi aktivitami, letošní nejistá situace koronaviru to uspíšila. Spojili jsme se s dalšími partnery a podpoříme se společně v prostoru U Ježíška," řekla Boříková.

Na vysoké, travou obrostlé zavážce zeminy ze stavby nedalekých domů letos vznikla kavárna v bývalém přepravním kontejneru. Bude v provozu přes léto při kulturních akcích, její provozovatelé plánují i vlastní program.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Divadelní léto, festival, představení, Náplavka k světu, náplavka, léto, Plzeň, COVID-19, Radbuza, Ježíšek, William Shakespeare, kulturní akce, přednáška, Ondřej Rychlý, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto v Plzni oživí festival Divadelní léto a Náplavka k světu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.