Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Atrium u Nového divadla dostane novou podobu. Bude prosklené, nabídne multifunkční sál i galerii

Moderní, vzdušná, prosklená, zastřešená a prosvětlená kovová konstrukce ve tvaru lichoběžníku, tak bude vypadat podoba nového atria, jež dotvoří dnešní prázdný polootevřený prostor mezi divadelní a provozní budovou Nového divadla v Plzni. Vznikne tam multifunkční sál s předsálím a vloženou galerií i vícepodlažní vestavba o třech úrovních propojených schodištěm. Začít stavět by se mohlo v létě 2026.

„Jsem rád, že za studií je tým s architektem Vladimírem Kružíkem, který stál před více než deseti lety i za výstavbou samotného divadla. Vestavba nemá konkurovat stávající architektuře divadla, ale má vytvořit nový prostor, dostatečně komfortní pro divadelníky i návštěvníky. Jeho využití bude široké, vzniknou tam vlastně druhé foyer, příležitostná výstavní síň, divadelní kavárna, kongresový sál a podobně. Na výslednou podobu se velmi těším,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Prioritou při zadávání studie bylo vyřešit bezbariérový přístup do spodních řad divadla. „A to se povedlo. Přístup vznikne z takzvaného přísálí, tedy v prostoru multifunkčního sálu pod vestavěnou galerií,“ říká radní pro oblast kultury Eliška Bartáková (ANO). Návštěvník divadla se vstupenkou do spodních řad hlediště divadelního sálu nebude muset absolvovat cestu schodištěm nebo výtahy do foyeru ve 3. nadzemním podlaží, ale od šatny na úrovni foyeru v 1. nadzemním podlaží zamíří dále na stejné úrovni směrem do zádveří před divadelní kavárnou, kde vstoupí do prostoru multifunkčního sálu.

„Do sálu se bude vstupovat dveřmi, které dnes ústí do venkovního prostoru atria. Kromě bezbariérového přístupu tak návštěvníci divadla získají možnost strávit čas přestávky na stejné úrovni, na které mají zakoupená sedadla, a to bez nutnosti využívat vyšší podlaží divadelní budovy,“ přiblížila řešení radní Bartáková. V zadní části zastřešení atria vzniknou i nové toalety, čímž se zvýší kapacita sociálního zázemí Nového divadla.

Nové divadlo bylo otevřeno 2. září 2014. Charakter budovy dotváří unikátní předsazená fasáda z litého betonu s „bublinovou perforací“ vážicí více než sto tun, která je prosvícena LED reflektory měnícími barvu. Komplex Nového divadla tvoří dvě budovy – divadelní a provozní. Nachází se zde dvě scény. Nová scéna s kapacitou 461 diváků a komorní Malá scéna, jejíž největší předností je variabilní hlediště s kapacitou až 120 míst.

Novostavba bude mít tvar pravoúhlého lichoběžníku. Celková kubatura vestavby by měla činit 2145 metrů krychlových. Vícepodlažní vestavbu propojí schodiště, a to ve výšce 3 metry a 5,5 metru. „V současné době máme hotovou studii a na přelom roku připravujeme vypsání soutěže na zpracování projektové dokumentace. Poté bychom za zhruba 10 měsíců měli mít projekt a o prázdninách 2026 bychom mohli začít s realizací,“ uvedla radní města Plzně Světlana Budková (STAN). Na projektovou dokumentaci má město připraveno v rozpočtu 5,4 milionu korun, na realizaci připravuje 55 milionů korun.

„Velice si vážím rozhodnutí vedení města Plzně, které podporuje výstavbu nového atria, a tím také dosažení snadného přístupu do předních řad hlediště Nové scény. Tento krok ukazuje, že město Plzeň i po doplnění osvětlení schodiště, dovybavení foyer pohodlným nábytkem, a hlavně po instalaci špičkové technologie elektroakustického dozvuku, nepřestává Nové divadlo vylepšovat. Na nevyužitém místě vznikne multifunkční společenský prostor, který zároveň poskytne všem divákům, včetně těch s omezenou pohyblivostí, komfortnější cestu k nevšedním divadelním zážitkům,“ řekl ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava, pod které nová scéna patří.

Výstavba Nového divadla byla součástí projektu Evropské město kultury 2015. Stavba vyšla na 880 milionů korun a dokončena byla za 810 dnů. Obvodové zdi tvoří 3500 metrů čtverečních desek z litého betonu, jejich charakteristická červená barva byla dovezena z Kanady a rozmíchána přímo do betonové směsi.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš ,se svolením Karlínblok architekti & projektanti, vizualizace

Štítky Nové divadlo, přístavba, atrium divadla, multifunkční sál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atrium u Nového divadla dostane novou podobu. Bude prosklené, nabídne multifunkční sál i galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.