Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Prestižní Cenu Thálie mají šanci získat dva umělci z plzeňského Divadla J. K. Tyla

Dva umělci z plzeňského DJKT mají šanci získat prestižní Cenu Thálie. V úzké nominaci je Soňa Godarská a Pavel Režný. Celkem v nominacích 31. ročníku divadelních Cen Thálie figuruje šest osobností z inscenací Divadla J. K. Tyla. Vyhlášení vítězů se uskuteční 5. října 2024 na scéně Národního divadla v Praze.

Muzikálový herec Pavel Režný, držitel Ceny Thálie za rok 2019, tentokrát zaujal porotu svým výkonem jako Ježíš Nazaretský v inscenaci režiséra Lumíra Olšovského Jesus Christ Superstar. „Režného hlas po patnácti letech na jevišti dozrál i díky jeho důsledné a poctivé práci do patřičné polohy, v níž jím interpretované náročné rockové party postavy znějí lehce a bezprostředně. Ježíšovi propůjčil své charisma, kterým si – podobně jako jím ztvárněná postava – dokáže podmanit davy,“ zaznělo v hodnocení poroty.

Pro Režného je to celkově čtvrtá nominace, poprvé byl nominován za roli Tonyho v muzikálu West Side Story (2017), o dva roky později cenu získal za roli Smrti v Elisabeth (2019), za výkon v roli Joea Gillise v muzikálu Sunset Boulevard (2021) byl oceněn širší nominací. Jeho ztvárnění Ježíše ocenili diváci i v anketě magazínu Musical-opereta, kde se Pavel Režný umístil na prvním místě v kategorii Nejoblíbenější herec roku.

Velmi úspěšnou sezónu má za sebou také sopranistka Soňa Godarská. Její jméno se objevilo hned ve dvou kategoriích. Úzkou nominaci na Cenu Thálie jí vynesla role marnivé Manon ve stejnojmenné opeře Julese Masseneta, kterou nastudovala hudebně s dirigentem Jiřím Štruncem a pod režijním vedením Jiřího Nekvasila. Odborná porota její výkon okomentovala slovy: „Pěvecký part Manon jí nečiní žádné potíže, má pro tuto roli zářivé a spolehlivé výšky i umění koloratury.“

Vedle přímé nominace získala Godarská i širší nominaci, a to v oboru muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry za ztvárnění Cunegondy ve slavné Bernsteinově operetě Candide.

Širší nominací byli oceněni také tanečník Gaëtan Pires za titulní roli v baletu Čajkovský, Olga Jelínková za roli Julietty v opeře Julietta aneb Snář, Lukáš Ondruš za hlavní roli Roberta v muzikálové komedii Company (Přátelé) a jeho jevištní kolegyně, dvojnásobná držitelka Ceny Thálie Hana Holišová, za roli Joanne v témže titulu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Root, Divadlo J. K. Tyla

Štítky DJKT, nominace, prestižní Cena Thálie, Cena Thálie, Divadlo J. K. Tyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prestižní Cenu Thálie mají šanci získat dva umělci z plzeňského Divadla J. K. Tyla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.