Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Plzeňský festival Divadlo zahájí 11. září francouzský soubor Comédie-Française

Mezinárodní festival Divadlo, který se uskuteční v Plzni, zahájí 11. září francouzský soubor Comédie-Française novou inscenací Hekuba, ne Hekuba. Přehlídka do 19. září nabídne přes čtyři desítky představení divadelních souborů z Francie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a České republiky. Na tiskové konferenci v Praze o tom dnes informoval ředitel festivalu Jan Burian. Letošní rozpočet festivalu je přibližně 14 milionů korun.

"Přestože nám rozpočet neroste už několik let, zatímco rostou náklady, tak se nám i s pomocí vytvořených rezerv připravit opravdu exkluzivní program, kde na prvním místě exceluje Comédie-Française, ale i další inscenace německého Volksbühne, polských divadel z Krakova a Kielců, Örkény Színház z Budapešti a našeho pravidelného hosta Slovenského národního divadla," řekl Burian. "Doufáme, že podmínky se v budoucnosti zlepší a i město Plzeň nám bude fandit o něco více," dodal.

Hostování souboru Comédie-Française, jehož historie se odvíjí až od dob Moliera, je unikátní, protože v rámci velkého evropského turné po světové premiéře na Avignonském festivalu půjde o první uvedení inscenace Hekuba, ne Hekuba v klasické divadelní budově.

K zahraničním představením bude patřit také téměř pětihodinová inscenace Extinction. Rozsáhlý projekt, v němž spojili síly němečtí a francouzští herci ze souborů Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz z Berlína a Si vous pouviez lécher mon coeur z Lille, kombinuje taneční párty, koncert, zklidněný monolog i výpravné live cinema. Slovenské národní divadlo pak přiveze adaptaci současné slovenské novely Pes na cestě Pavla Vilikovského v režii Dušana D. Pařízka.

O zakončení hlavní části festivalu se postarají spojené polské soubory Teatr Łaźnia Nowa z Krakova a Teatr Żeromskiego z Kielců. Představení Jak jsem nezabil svého otce a jak moc toho lituji v režii Mateusze Pakuły získalo Grand Prix za nejlepší inscenaci současné polské hry a je vítězem festivalu Božská komedie.

Český program tradičně nabídne výběr z uplynulé divadelní sezony. Prahu budou reprezentovat Švandovo divadlo se soudním dramatem Na první pohled, spolek Masopust se scénickým čtením Deklarace závislostí a Divadlo Na zábradlí s inscenací Veřejní nepřátelé.

Brněnské Divadlo Husa na provázku zahraje v Plzni svou Ságu rodu Marxů, HaDivadlo hru Jenom konec světa, ústecké Činoherní studio Peera Gynta, liberecké Naivní divadlo Červený balónek a Slovácké divadlo z Uherského Hradiště jevištní montáž z lidové poezie Láska, vzdor a smrt. Ostravské Divadlo Petra Bezruče uvede inscenaci Střípky ženy.

Plzeňské soubory zastoupí Divadlo J. K. Tyla s operou na motivy života Boženy Němcové Jsem kněžna bláznů a Divadlo Alfa s evropskou premiérou koprodukční česko-japonské inscenace Čáslavská - Tokio - 1964. Epilog festivalu přinese pražské inscenace Milostné dopisy v podání Studia Dva a grotesku Dejvického divadla Ztratili jsme Stalina.

Program také nabídne v ulicích Plzně několik představení zdarma, sekci Johan v prostoru v Moving Station, diskusi či workshopy divadelní fotografie a videa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Divadlo

Štítky ČR, divadlo, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský festival Divadlo zahájí 11. září francouzský soubor Comédie-Française  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.