Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Hvězdou Chodských slavností byl třiadevadesátiletý legendární dudák a zpěvák Antonín Konrády

Největší hvězdou uplynulého 70. ročníku Chodských slavností a Vavřinecké pouti v Domažlicích se stal jednoznačně třiadevadesátiletý legendární chodský dudák a zpěvák Antonín Konrády. Během slavností se představil divákům a posluchačům hned hned několikrát.

Se svojí dudáckou kapelou si Antonín Konrády zazpíval i během závěrečného nedělního pořadu na pódiu u brány. Tím také slavnosti vyvrcholily. Publikum slavného muzikanta ocenilo bouřlivým potleskem. V sobotu dudáka přijal na radnici i starosta Domažlic Stanislav Antoš. Ten také připomněl, že to je právě Antonín Konrády, který se už jako aktivní muzikant zúčastnil prvního ročníku Chodských slavností před 70 lety. A na pódiu se objevil i v nynějším jubilejním ročníku.

Vyhlášeným zbožím Chodských slavnosti byly hned vedle folklorní muziky a tance také chodské kroje, keramika, koláče, pivo a medovina. Ve stáncích i obchodech v Domažlicích je během třídenních slavností nakupovali hlavně lidé ze vzdálenějších částí republiky a cizinci, zejména z Bavorska. Chodské koláče si ale odnášel z trhů téměř každý, prodejci je tak vyprodali za několik hodin.

Roste i zájem o chodské kroje

Z chodské keramiky šly nejvíce na odbyt hrnky, vázy, džbány, slánky a křížky. „Lidé to chtějí. Měli k tomu nějaký vztah, měli to jejich babičky, dědové nebo to mají na chalupě a něco si dokoupí. Převážně je to hodně regionální, ale často si někdo něco objedná do zahraničí jako typicky české zboží - teď třeba do Mexika, Austrálie a Ameriky," řekl Jan Koreček, syn Květy Korečkové, která vyrábí a maluje chodskou bílou i černou keramiku.

Vzory vycházejí z chodských krojů a ty zase z přírody - z rostlin. „Naši předkové se inspirovali tím, co viděli kolem sebe. Postupně to zlidovělo. Nejdřív to bylo na krojích a poté na keramice, jak se kolem roku 1900 s rozvojem dopravy lidí po železnici začala inovovat, aby se turistům více zalíbila," řekla Korečková. Podle ní jsou na Chodsku jen čtyři malí výrobci.

Alena Boušková z Domažlic šije kroje, jež se nosí na poutě, do kostela, na bály, na svaté přijímání a křtiny. Pociťuje větší zájem než v minulých letech. „Před slavnostmi jsme šila pět dámských krojů," řekla. Podle osmdesátileté Růženy Jirovcové z Postřekova je krojů více druhů podle událostí a hlavně podle oblastí. Bohatší je dolní Chodsko (Mrákov a Tlumačov), kroje tu mají více výšivek a krajek. Horní Chodsko (Postřekov) je chudší. Kroje šije už jen několik žen, hlavně v Postřekově a Mrákově, těžké vlněné stojí včetně vyšívání minimálně 10 000 Kč.

„Zájem je o keramiku, folklorní stuhy a kšandy, kroje i o dárkovou medovinu. Lidi hodně oslovuje etiketa nebo krabice, kde je napsáno, že je to z Domažlic. Koláče z Miřkova byly prodané za tři hodiny," řekla Šárka Köglerová z Chodské prodejny pod náměstím.

Bořická pekárna letos napekla na Chodské slavnosti 9000 koláčů,o něco více než loni. Jsou inspirované vzory z krojů, pekařky se je učí od matek a babiček. Všechny se prodaly velmi rychle. Domažlický městský pivovar uvařil k letošnímu výročí slavností speciální Vavřinecké pivo, jehož várka byla vyprodaná už v sobotu. Navazuje na tradici i receptury tradiční výroby, která ve městě sahá do roku 1341.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Město Domažlice, Městské kulturní středisko v Domažlicích

Štítky chodské slavnosti, folklorní soubory, mše, kroje, Chodsko, Antonín Konrády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdou Chodských slavností byl třiadevadesátiletý legendární dudák a zpěvák Antonín Konrády  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.