Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V Domažlicích vrcholí 70. chodské slavnosti, přijely desetitisíce lidí

Téměř 2000 lidí, mnozí v krojích, se dnes sešlo na mši na louce a v kostele na Veselé hoře - Vavřinečku nad Domažlicemi. Mši sloužil olomoucký biskup Stanislav Přibyl, kázání se hodně zaměřilo na posílení odvahy, opravdová setkávání lidí a na apel učinit život lepší. Setkání věřících s třemi biskupy bylo jednou z hlavních akcí třídenních 70. chodských slavností.

V srpnu 1939 se na Vavřinečku sešlo téměř 120 000 lidí. Kázání vyšehradského kanovníka Bohumila Staška se tehdy stalo národní manifestací proti nacistické okupaci. Mše se konají na Vavřinečku od roku 1937, výjimečně vysoká návštěvnost byla podle pamětníka Josefa Jirovce z Pelech také kvůli srpnové okupaci v roce 1968.

"Je nás tu víc než v posledních letech. To bylo vidět už v průvodu několika set lidí, kteří šli od křížku ke kostelu sv. Vavřince," řekla 80letá Růžena Jirovcová z Postřekova. Zpívající procesí vedli mladí farníci s křížem, za nimi šli chodští strážci hranice se standartou s nápisem Za vlast i krále, na stráži stále. Následovali hasiči, myslivci a sokolové.

"My si tady žijeme celkem v klídku, ale když se začteme do světových statistik, tak mnozí lidé mluví o největším pronásledování křesťanů v dějinách. To, že my zrovna tady necedíme krev, ještě neznamená, že na druhém konci světa nejsou lidé, kteří velmi trpí pro svůj život křesťanský. A divíme se, proč se lidé pronásledují kvůli něčemu tak intimnímu, jako je víra," řekl věřícím biskup Stanislav Přibyl. Apeloval na to, aby lidé na dnešní pouti obnovili skutečně vztahy a přátele ze sociálních sítí potkali osobně a aby se nebáli dát občas hlavu na špalek. "Aby ten život za něco stál. Život není šťastný v tom, že vše jde jak po másle. Autentický život je o tom, že víme, oč usilovat a za tím jdeme a neuhneme," uvedl.

Chodské slavnosti a Domažlice v sobotu ovládly řemeslné trhy, kroje, koláče, keramika, dudácké kapely i nářečí. "Přeje nám počasí, na mši, jež bude na Vavřinečku i v neděli, přijeli tři otcové biskupové, takže je to mimořádná událost. Vůbec poprvé je u nás moravský arcibiskup," řekl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Na pátečním zahájení bylo podle něj hodně lidí. "Na Hradišťan bylo náměstí přeplněné," řekl. Do nedělního večera vystoupí asi 600 účinkujících. Letos se vrací i zahraniční soubory - Slováci a Chorvaté. "Očekáváme velkou návštěvu. Může se přiblížit předcovidovému období, kdy jsme byli na vrcholu, tehdy nám operátoři spočítali 80 000 lidí," řekl Antoš. Městský pivovar k letošnímu ročníku uvařil speciální Vavřinecké pivo, město vydalo publikaci "Vítejte hu nás" a pamětní medaili. "Máme stánek s pivem na náměstí a kolegové mi říkali, že prodejnost za včerejšek (pátek) byla za poslední roky úplně nejlepší," uvedl.

Podle Antoše stále více lidí chodí na slavnosti v krojích. "Těším se na to, mně se takové akce líbí. Oblékám se do kroje jednou za rok na slavnosti," řekla šestnáctiletá Adéla Pospíšilová z Pasečnice. Podle Aleny Bouškové z Domažlic, jež kroje šije, je teď mladí nosí hrdě. "Určitě víc. Dřív je hodně nosili starší. A komunistická doba to zavrhovala. Teď se to obnovuje, ale stále víc jsou vidět na vesnicích," řekla Boušková.

"Na mše i slavnosti chodím odmala hrozně ráda," řekla Alžběta Chojková z Domažlic s dvouletou Alžbětou, která měla kroj poprvé už loni. "Zdědila ho po babičce, na malého (ještě v kočárku) jsme si půjčili odlehčenou verzi," uvedla. Podle Martina Volfa z kolovečského muzea kroje zažívají renesanci. "Myslím si, že to je tou situací v republice i ve světě, že je potřeba klást větší důraz na tradiční hodnoty, vrátit se k tomu, odkud vyházíme a pocházíme," uvedl Max Blanck z Filipovy Hory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Město Domažlice, Městské kulturní středisko v Domažlicích

Štítky chodské slavnosti, folklorní soubory, mše, kroje, Chodsko, pouť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Domažlicích vrcholí 70. chodské slavnosti, přijely desetitisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.