Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Noc s operou navštívilo přes 11 tisíc lidí. Plzeňské provedení Draculy bylo dechberoucí, uvedla Pizingerová

Už poosmé se plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla rozloučilo s divadelní sezónou velkolepou Nocí s operou. Obrovský zájem byl o muzikál Dracula, který si v lochotínském amfiteátru přišlo vychutnat bezmála osm tisíc diváků. Mezi pozvanými hosty byla i první představitelka Adriany/Sandry Leona Machálková nebo Vendula Pizingerová. Nemalý zájem byl také o operu Libuše, kterou divadlo uvedlo v pátek večer.

DJKT jako první mimopražské divadlo uvedlo původní český muzikál Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese Dracula. U diváků sklidil ohromný úspěch. Mezi pozvanými hosty byla mimo jiné i Vendula Pizingerová (dříve Svobodová). „Premiérové představení muzikálu Dracula v amfiteátru Plzeň Lochotín bylo dechberoucí. Byla jsem překvapená, dojatá a šťastná, že se nová generace ujala s noblesou a velkou kreativitou tohoto projektu," uvedla na svých sociálních sítích.

Titulní roli transylvánského knížete Draculy ztvárnil Jozef Hruškoci, v hlavních ženských úlohách se objevila Lucie Pragerová jako Adriana - Sandra a Charlotte Režná jako Lorraine, trojroli šaška, sluhy a profesora ztvární Martin Holec. Kdo muzikál nestihl, nemusí zoufat. V částečně obměněné podobě se Dracula objeví i v nadcházející sezoně na jevišti Nové scény.

Stejně jako loni měla i letošní Noc s operou charitativní přesah. Za každou vstupenku šlo 24 korun na dobročinné účely. Celkem se jedná o částku 266 496 korun.

Během letošního ročníku zazněla v amfiteátru také slavnostní opera Libuše v hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka a v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. Podle ředitele DJKT Martina Otavy bylo uvedení této opery pomyslným vrcholem cyklu Smetanových oper. „Libuše má být podle záměru skladatele hrána pouze při výjimečných příležitostech, jakými oslavy Roku české hudby i Noc s operou bezesporu jsou," řekl Otava.

V titulní roli Libuše vystoupila sólistka opery Ivana Veberová. Režisér pracoval s rozsáhlými davovými scénami, tanečníky i pyrotechnikou. Zajímavým prvkem byly i dvě loutky v podobě bílého koně a sokola.

„Na obě představení, která se postupně odehrála 25. a 28. června 2024, se přišlo podívat téměř 11 800 lidí. Pozornost diváků si získal především Dracula, toto první české mimopražské nastudování zhlédlo 7800 diváků. Mezi pozvanými hosty se objevili mimo jiné Vendula Pizingerová (dříve Svobodová), Marcela Karleszová, vdova po Richardu Hesovi, správci práv k muzikálu Dracula z nakladatelství ProVox Jiří Paulů a Lukáš Paulů či první představitelka Adriany/Sandry Leona Machálková,“ doplnila mluvčí divadla Martina Drbušková. V příštím roce by chtělo DJKT uvést pod širým nebem operetu Veselá vdova. 

Noc s operou 2024 se konala pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, primátora města Plzeň Romana Zarzyckého, hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a starostky městského obvodu Plzeň 1 Ivany Bubeníčkové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Root

Štítky DJKT, Noc s operou, muzikál Dracula, opera Libuše, Smetanovy opery, Amfiteátr Lochotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc s operou navštívilo přes 11 tisíc lidí. Plzeňské provedení Draculy bylo dechberoucí, uvedla Pizingerová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.