Počasí dnes30 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Pod širým nebem exkluzivně zazní Smetanova Libuše ve velkolepém scénickém zpracování

Příliš často nezní slavnostní tóny Smetanovy Libuše, přestože je klenotem české hudební tvorby. Na přání skladatele se totiž opera hraje pouze při výjimečných příležitostech. Zpěvohra neodmyslitelně spojená s úsilím našich předků o obnovení české státnosti, tak po čase exkluzivně zazní v Plzni u příležitosti 200. narozenin svého autora Bedřicha Smetany. Ve velkolepém scénickém zpracování se Libuše stane jedním z vrcholů letošní Noci s operou.

Svou čtvrtou operu Libuše původně Bedřich Smetana napsal k příležitosti korunovaci císaře Františka Josefa I. českým králem. K té ale nakonec nikdy nedošlo, a tak byla opera poprvé uvedena až při slavnostním otevření Národního divadla v roce 1881, kdy už byl Smetana zcela neslyšící.

Opera z hlubin české mytologie

„Vidím město veliké, jehož sláva bude hvězd se dotýkati.” Tato věta z Jiráskových Starých pověstí českých k mystické postavě kněžny Libuše neodmyslitelně patří. Zhudebněný příběh o věštkyni, spravedlivé soudkyni a spoluzakladatelce dynastie Přemyslovců zazní u příležitosti Roku české hudby a 200 let od narození Bedřicha Smetany v plzeňském amfiteátru 28. června 2024.

„V jediném open-air představení vystoupí přední čeští operní pěvci v čele se sólistkou opery Divadla J. K. Tyla, držitelkou Ceny Thalie Ivanou Veberovou. Opera bude provedena ve zkrácené verzi vytvořené speciálně pro plzeňskou Noc s operou. Diváci se tak mohou těšit na velkoformátové divadlo nabité davovými scénami, efekty a rozměrnými videoprojekcemi," informovala Evelyna Hrůzová z pořádající agentury. 

Noc s operou každoročně nabízí špičková pěvecká obsazení a velkolepou scénickou show. V minulých letech si diváci mohli užít například open-air uvedení oper Aida, Turandot, Nabucco, Macbeth, Carmen či kantáty Carmina burana.

„Cílem akce je představit operní dílo v jeho plné monumentalitě a nabídnout nevšední a mimořádný zážitek v prostředí přírodního amfiteátru. Projekt každoročně oslovuje tisíce diváků, a to nejen z řad příznivců operního žánru, ale i těch, kteří se s operou dosud nesetkali a preferují neformální atmosféru před návštěvou divadla. Noc s operou je zároveň jednou z předních akcí, na kterou stojí do Plzně přijet i z větší dálky,” dodává Helena Mařanová z městské agentury Visit Plzeň.

Ohodnoť článek

Foto Martina Root

Štítky Noc s operou, opera Libuše, Libuše, Smetanova opera, amfiteátr.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod širým nebem exkluzivně zazní Smetanova Libuše ve velkolepém scénickém zpracování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.