Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Sklad sovětských jaderných hlavic v Brdech byl nejutajenějším místem v Československu. Teď se tam poprvé uskuteční unikátní rockový festival

V bývalém skladu jaderné munice uprostřed brdských lesů u Míšova se v létě 3. srpna uskuteční unikátní hudební festival Atom Peace Fest. Muzikanti budou hrát v prostoru nejstřeženějšího a nejutajovanějšího místa bývalého Československa v jednom ze dvou podzemních depotů ATOMMUZEA Javor 51, kde bylo uloženo 120 sovětských jaderných hlavic. Jde o první rockový koncert na světě, který se bude konat na takovém exponovaném místě.

Jaroslav Pomp, kytarista a zpěvák kapely Beer Reminder, který je duchovním otcem festivalu, uvedl, že nápad vznikl na oslavách narozenin zakladatele muzea Václava Vítovce. Tehdy vystoupil v podzemním depotu pod tunami betonu skvělý swingový zpěvák Jan Smigmátor se svou kapelou „Vynikající akustika a mystická atmosféra brutálně syrového betonového prostoru mě inspirovaly. Původně jsem plánoval samostatný koncert Beer Reminder, ale nakonec jsme přizvali kapely Trio+, Lords a Košík Band, a vznikl malý festival,“ řekl Jaroslav Pomp.

Festival bude ryze nepolitický a neideologický. „Motto festivalu zní: Ve jménu vědy a zdravého rozumu - ve věku, v němž jaderné zbraně ohrožují další existenci lidstva, je třeba zříci se válek. Ta věta pochází z tzv. Russell - Einstein manifestu z roku 1955. Každá válka je primitivní barbarská zhovadilost a každý i malý hlas proti válce je cenný, zejména v dnešní napjaté době,“ dodal Pomp. Zdůraznil, že akce má za cíl přinést pozitivní energii do prostoru s temnou minulostí a podpořit myšlenku míru a přátelství mezi lidmi celého světa.

Festival má také zajímavého patrona, kterým je Francis Gary Powers, syn legendárního stejnojmenného amerického pilota, sestřeleného Sověty v roce 1960. Powers je zakladatelem Muzea studené války ve Virginii a velkým podporovatelem mírového soužití lidí na celém světě, ATOMMUZEUM Míšov již několikrát navštívil.

Program Atom Peace Festu zahrnuje vystoupení kapel od 15 do 20 hodin v místě, které v letech 1968 – 1990 střežilo 170 sovětských vojáků ze speciální jednotky. Kromě hudební části budou pro návštěvníky už od 13 hodin připraveny prohlídky ATOMMUZEA, kde jsou zajímavé expozice prezentující vojenské i mírové využití jaderné energie.

„Věříme, že se akce zúčastní stovky lidí, kteří se mohou dopoledne věnovat turistice v nádherných okolních lesích a poté navštívit festival a muzeum,“ uvedl Pomp. Vstupné na festival bude dobrovolné, dispozici bude občerstvení a minipivovar Joe´s Garage připraví pro festival speciální pivo s názvem Atomic Peace Beer. Jaroslav Pomp také sdělil, že festival má ambici stát se každoroční tradicí.

Zcela unikátní Atom muzeum v Brdech dnes otevírá svůj druhý sklad jaderné munice

Atom muzeum v Míšově v Brdech, bývalý sklad sovětské jaderné munice, otevírá dnes veřejnosti druhý podzemní sklad, takzvaný depot. Informoval o tom Václav Vítovec, zakladatel Nadace Železná Opona, které muzeum historie jaderného zbrojení devět let...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Pomp, Atom Muzeum Brdy

Štítky Atom muzeum Brdy, sklad jaderné munice, rockový festival, Javor 51, jaderné hlavice, Atom Peace Fest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklad sovětských jaderných hlavic v Brdech byl nejutajenějším místem v Československu. Teď se tam poprvé uskuteční unikátní rockový festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.