Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Při velkolepé Noci s operou zhlédnou letos diváci v plzeňském amfiteátru Libuši a legendární muzikál Dracula

Už po osmé připravuje plzeňské Divadlo J. K. Tyla velkolepou open-air akci Noc s operou, která každoročně láká do lochotínského amfiteátru tisíce návštěvníků. Letos diváci uvidí dvě představení. V pátek 28. června Smetanovu operu Libuše, o tři dny dříve, tedy v úterý 25. června, muzikál Dracula. DJKT se tak stane prvním mimopražským divadlem, které tento nejúspěšnější český muzikál uvede. Předprodej vstupenek startuje 15. března.

„Oba tituly, Libuši i Draculu, jsme vybrali jako příspěvek k celorepublikové kulturní události Rok české hudby. Libuše pod širým nebem bude pomyslným vrcholem kompletního cyklu Smetanových oper, které naše divadlo ve spolupráci s ostravským Národním divadlem moravskoslezským uvede. Libuše má být podle záměru skladatele hrána pouze při výjimečných příležitostech, jakými oslavy Roku české hudby i Noc s operou bezesporu jsou,“ vysvětluje ředitel divadla Martin Otava.

Opera Bedřicha Smetany Libuše zazní v lochotínském amfiteátru 28. června 2024 v hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka a v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. Smetanova opera čerpající svým námětem z hlubin české mytologie měla světovou premiéru při slavnostním otevření Národního divadla 11. června 1881 a stala se nejvýznamnějším českým dílem žánru velké slavnostní opery.

„Úchvatné sborové scény, dramatické a elektrizující zpěvy titulních postav i orchestr rozehraný do epické šíře, tím vším si Smetanova Libuše dodnes získává srdce diváků,“ říká šéf souboru opery Jiří Petrdlík a dodává, že opera bude provedena ve zkrácené verzi vytvořené speciálně pro plzeňskou Noc s operou. V unikátním open-air uvedení v Amfiteátru Lochotín se představí přední čeští operní pěvci v čele se sólistkou opery DJKT, držitelkou Ceny Thálie Ivanou Veberovou: „Smetanova Libuše je spjata se slavnostními okamžiky našeho národa. A i pro mne je každé její uvedení velkým svátkem. Je mi ctí, že mohu znovu ztvárnit roli této bájné kněžny.“

Legendární český muzikál Dracula autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese se v Plzni poprvé představí 25. června 2024. Diváci se mohou těšit na nové, původní nastudování režiséra Lumíra Olšovského, orchestr povede dirigent Kryštof Marek. Titulní roli uhrančivého transylvánského knížete, který se během staletí stane z krutého bojovníka zlomeným mužem, toužícím po lásce a vykoupení, ztvární Jozef Hruškoci.

„Bude to pro mě velká výzva. Předpokládám, že diváci budou naši inscenaci srovnávat s tou pražskou a mě s Danem Hůlkou. Přesto se na tuto výjimečnou příležitost moc těším,“ říká Jozef Hruškoci. V částečně obměněné podobě se pak publikum může těšit na Draculu i v nadcházející sezóně na jevišti Nové scény. Po boku Jozefa Hruškociho se v hlavních ženských úlohách objeví Lucie Pragerová ve dvojroli Adriana-Sandra a Charlotte Režná v alternaci s Natálií Dvořákovou jako Lorraine.

Loni měli diváci možnost shlédnout v rámci Noci s operou ve venkovním amfiteátru na Lochotíně velkolepé představení jedné z nejslavnějších a nejhranějších oper světa, Carmen od Georgese Bizeta, Netradiční prostředí amfiteátru umožňuje předvést operní žánr v jeho plné monumentalitě.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Root, Divadlo J. K. Tyla

Štítky Noc s operou, opera Libuše, muzikál Dracula, Divadlo J. K. Tyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při velkolepé Noci s operou zhlédnou letos diváci v plzeňském amfiteátru Libuši a legendární muzikál Dracula  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.