Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fotograf Miroslav Chaloupka vystavuje své snímky ve studijní a vědecké knihovně, vsadil na humorný obsah

Plzeňský fotograf České tiskové kanceláře (ČTK) Miroslav Chaloupka vystavuje své snímky ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Dvě desítky fotografií úsměvnou formou dokumentují mimořádné i každodenní události v plzeňském regionu za posledních zhruba pět let. Výstava nazvaná Expozice západ potrvá do 31. ledna.

Snímky, které Chaloupka pro výstavu v levém ambitu vědecké knihovny v sadovém okruhu v centru Plzně vybral, vystihují široké rozpětí námětů a témat práce reportážního agenturního fotografa. "Jedním z cílů té výstavy bylo ukázat pestrost práce - jeden den fotíte třeba prezidenta a druhý den fotíte ve věznici. A také ukázat, že věci, které se kolem nás dějí, mohou být i vtipné a zajímavé a nemusí nás jen válcovat zprávy o neštěstí z televize," řekl Miroslav Chaloupka, který pro národní tiskovou agenturu pracuje od roku 2016. Vytvořil pro ni desítky tisíc snímků od zaznamenávání událostí v kultuře, politice, sportu po snímky staveb a architektury a každodenního života lidí, měst a obcí.

Fotografie vybrané pro výstavu prošly servisem ČTK, nebyly ale vždy nutně těmi hlavními snímky z dané reportáže. "Byly to spíš takové doplňkové, dokreslující snímky, vedle těch hlavních povinných, ale měly docela ohlas," řekl Chaloupka. Návštěvníci výstavy tak mohou vidět například skupinku lidí v chodských krojích při svačinové pauze, policisty vynášející člověka demonstrujícího za život kachen, hudebníky vězeňské kapely na nádvoří věznice, mladíka v historické vojenské uniformě s puškou a protitankovou zbraní na rameni sedícího před řadou mobilních toalet nebo muže s prořídlými vlasy prohlížejícího si v galerii obrazy napůl plešatých hlav. Další snímky ale ukazují i pro Plzeň důležité momenty, jako například stěhování vzácné gotické Plzeňské madony na výstavu v galerii.

Chaloupka vystudoval Pražskou fotografickou školu a Nová média na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Věnuje se hlavně reportážní, umělecké a divadelní fotografii. Absolvoval několik samostatných i společných výstav, řekl mluvčí studijní knihovny Milan Říský. Kromě práce pro ČTK Chaloupka současně spolupracuje s významnými kulturními institucemi jako Galerie města Plzně nebo Mezinárodní festival Divadlo, systematicky dokumentuje kulturní život v Plzni a je i oficiálním fotografem Plzně pro vybrané městské akce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Chaloupka, Milan Říský

Štítky výstava fotografií, Milan Chaloupka, vědecká knihovna, fotograf ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotograf Miroslav Chaloupka vystavuje své snímky ve studijní a vědecké knihovně, vsadil na humorný obsah  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.