Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Metalová kapela Sabaton promítne v Pattonově muzeu svůj animovaný válečný film

Nový animovaný válečný film od švédské metalové kapely Sabaton promítne na Den veteránů 11. listopadu jako jedno ze stovky muzeí světa také plzeňské muzeum Patton Memorial Pilsen. Historický snímek The War To End All Wars (Válka k ukončení všech válek) vypráví na základě skladeb ze stejnojmenného posledního alba kapely devět příběhů z první světové války. Cílem charitativního projektu je přitáhnout pozornost fanoušků kapely k zásadním historickým tématům a přivést je do muzeí. Součástí vstupenky na plzeňské promítání je také prohlídka Pattonova muzea.

Film se bude na celém světě promítat ve stovce vojenských muzeí zhruba 30 zemí světa od 4. do 11. listopadu. V Česku ho kromě Plzně mohou podle webu kapely zhlédnout diváci ještě v Military muzeu Generála Sergěje Jana Ingra ve Vlkoši na Hodonínsku, ve Vojenském muzeu v Chuchelné na Opavsku a v pražském Muzeu československých legií.

„Jedná se o největší benefiční projekt svého druhu, který je unikátní sám o sobě. Světoznámá metalová kapela se rozhodla podpořit vojenská a historická muzea, a přitáhnout tak pozornost k historickým událostem, na které bychom pro budoucí dobro lidstva neměli zapomínat. Je skvělé, že Patton Memorial Pilsen bude jedním z nich," uvedla náměstkyně plzeňského primátora Lucie Kantorová (ANO).

Skupina Sabaton se historickým tématům dlouhodobě věnuje. Animovaný dokumentární film The War To End All Wars vznikl ve spolupráci s Yarnhub Animation Studios. V jednotlivých příbězích se diváci blíže seznámí se srbskou válečnou hrdinkou, prožijí události kolem vánočního příměří na západní frontě nebo se stanou očitými svědky několika konkrétních bitev.

Sabaton už také v Plzni v minulosti vystupovali. V květnu 2019 měli i velký koncert v amfiteátru jako součást Slavností svobody, kterými město každoročně slaví osvobození americkou armádou v květnu 1945 a konec druhé světové války.

„Cílem projektu History Rocks je přivést do muzeí zabývajících se historickou a vojenskou tematikou co nejvíce členů stomilionové fanouškovské komunity Sabatonu. V Patton Memorial Pilsen nebudeme promítat přímo v expozici, ale ve vestibulu muzea. Projekce se budou konat po celý den ve dvouhodinových intervalech tak, aby diváci měli dostatek času i na prohlídku muzea," řekl kurátor Pattonova muzea Ivan Rollinger. Film se bude promítat v angličtině s českými titulky. Cena vstupenky je 150 korun.

Den válečných veteránů se každoročně připomíná 11. listopadu, symbolicky v den, kdy skončila první světová válka. Název filmu The War To End All Wars odkazuje právě na první světovou válku, na níž se nahlíželo jako na válku, která ukončí všechny další války. Pro plzeňské muzeum Patton Memorial Pilsen je toto datum výjimečné také tím, že 11. listopadu 1885 se narodil generál Patton.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sabaton

Štítky Sabaton, první světová válka, Den válečných veteránů, Pattonovo muzeum, charitativní akce, zájem o muzea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Pane autore či redaktore, myslete na školní prospěch našich dětí. Proto pište správně česky. V tomto případě je správný tvar "v Pattonově muzeu". Nebo sami nevíte, jak správný tvar zní, takže si pětku zasloužíte vy a nikoli ty děti.

Neděle, 15. října 2023, 09:20Odpovědět

Metalová kapela Sabaton promítne v Pattonově muzeu svůj animovaný válečný film  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.