Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Finále v Plzni vyhrál celovečerní snímek Brutální vedro a dokument More Miko

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila mezinárodní odborná porota festivalu Finále v Plzni dramatu Brutální vedro režiséra Alberta Hospodářského. Ledňáčka za nejlepší dokument získal More Miko Robina Kvapila. Novinářům to řekla Eva Veruňková Košařová, ředitelka 36. ročníku soutěžní přehlídky českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů. Letošní ročník navštívilo zhruba 15 500 fanoušků, o 1000 víc než loni.

„Brutální vedro získalo cenu za velmi originální a neotřelý film, který se nesnaží nikoho a nic napodobovat. Mladý režisér se odvážně vydal vlastní cestou a na ní je obklopen kmenem svých blízkých," uvedla porota v hodnocení. More Miko, film o pomoci sirotkům z řeckých uprchlických táborů, má podle ní velké humanistické poselství a "ještě větší srdce". „Obnovuje naši víru v lidstvo. Konfrontuje naše vlastní předsudky, inspiruje nás a seznamuje nás s dobrými lidmi, kteří skutečně něco mění," uvedli porotci.

Vítězným televizním a internetovým projektem v kategorii seriálová tvorba je třetí díl seriálu Volha od režiséra Jana Pachla. Nejlepším televizní a internetovým projektem v kategorii film a mini série se stal první díl Krále Šumavy: Fantom temného kraje režiséra Davida Ondříčka. Posledního pátého ledňáčka za nejlepší studentský krátkometrážní film má Electra, který režírovala Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva).

„Potvrdilo se, že posláním Finále není jen přinášet oddychovou zábavu, na kterou chodí lidé 'vypnout' a odreagovat se. Dáváme prostor i menším, nezávislým projektům a náročnějším snímkům, které často otevírají bolavá témata, před nimiž ale nemůžeme zavírat oči," řekla Eva Veruňková Košařová. Příkladem je podle ní bouřlivá situace, jež se rozpoutala kolem nového snímku Agnieszky Hollandové Hranice, který Finále uvedlo v české předpremiéře dvakrát. „Pokaždé vzbudil silné emoce, ale i velké nadšení. Cítíme, že je zvláště dnes důležité přinášet do kin právě takové snímky a vyjádřit podporu filmařům, kteří čelí politickým tlakům," uvedla.

Už před začátkem byly některé projekce vyprodané a organizátoři přidávali maximum filmů, co jim dovolil program pěti promítacích míst. Finále uvedlo přes 100 projekcí, o ledňáčky se utkalo 38 soutěžních snímků. Zájem potvrzují vyprodané a přidané projekce třeba filmů Úsvit, Bod obnovy, #annaismissing, Přišla v noci, Služka a dalších, řekla ředitelka. Letošní program zahrnoval také sekce ukrajinské a německé tvorby a filmy pro neslyšící se speciálními titulky a diskusemi tlumočenými do znakového jazyka.

O pořadateli dalších čtyř ročníků Finále bude rozhodovat město Plzeň na přelomu října a listopadu. Košařová, která řídila Finále Plzeň osm let a pracovala pro něj od studentských let, se se svým týmem Film Servis o jeho pořadatelství znovu uchází.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Finále Plzeň

Štítky Finále Plzeň, filmový festival, Brutální vedro, dokument More Miko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finále v Plzni vyhrál celovečerní snímek Brutální vedro a dokument More Miko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.