Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Čeští vězni se utkali v literární soutěži. Nejlepší dílo vytvořil muž, který si odpykává trest ve Věznici Plzeň

V českých věznicích si odpykává své tresty i celá řada literárních talentů. Prokázal to již IV. Ročník literární soutěže nazvané Za branou, která je určena pro uvězněné autory. Letošním vítězem se stal autor, který se rozhodl prozradit jen své iniciály R. J. a momentálně pobývá jako odsouzený ve Věznici Plzeň na Borech.

Druhé místo v literární soutěži získal Petr Jelínek z Nového Sedla a třetí příčku obsadil Michal Kerner z Věznice Rýnovice. Cenu veřejnosti získal Michal Maček z Věznice Břeclav. Vítěz R. J. napsal povídku s názvem Kainova volba. Pojednává o pocitech muže, který po odpykání trestu opustil věznici, cestuje domů ke své rodině a následně se snaží zapojit do běžného života na svobodě. Přečíst si ji můžete celou na webu ZDE. Stříbrný Petr Jelínek zase ve své povídce popisuje hořkou návvštěvu ženy v nemocničním pokoji u jejího umírajícího otce. Petr Maček se ve své surové poezii zabývá tím, jak si zničil život užíváním drog. 

Trestanci z plzeňské věznice zvelebovali areál domova pro seniory na jižním Plzeňsku

Skupina odsouzených osob z Věznice Plzeň (Bory) upravila areál Domova pro seniory Vlčice na jižním Plzeňsku. A nebylo to poprvé, kdy přijeli vězni do domova pomáhat v rámci spolupráce. Letos už ve Vlčicích zrenovovali lavičky a tentokrát se...

Díla do soutěže na webu rodinyveznu.cz zaslalo celkem 122 autorů. Práce 22 z nich byla přepsána a publikována. Všechna díla jsou k dispozici na uvedeném webu. O vítězích hlavní soutěže rozhodla odborná porota ve složení Martin Goffa, spisovatel, Petr Vaněček, spisovatel, Markéta Šlaufová, Grada Publishing a Jakub Pavlovský z Revue Host. Hlavní cenou je kurz tvůrčího psaní. Pořadatelem soutěže je spolek Za branou, který bude 26. října 2023 pořádat také I. ročník autorského čtení textů z vězení v Rezidenci Café Kaprál v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky literární soutěž, věznice, trestanci soutěžili, věznice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vězni se utkali v literární soutěži. Nejlepší dílo vytvořil muž, který si odpykává trest ve Věznici Plzeň  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.