Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Festival Divadlo uvede mimo jiné inscenaci Dmitrije Krymova, který kvůli kritice Putina musel opustit Rusko

V pořadí 31. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo nabídne od 13. do 20. září desítky představení českých i zahraničních autorů. Do Plzně přijedou divadelníci ze Slovenska, Polska, Litvy, Itálie či Ukrajiny. Hlavní hvězdou bude bezesporu ruský režisér Dmitrij Krymov, který musel opustit svoji vlast, kde se stal personou non grata, protože ihned po přepadení Ukrajiny veřejně protestoval. V západočeské metropoli uvede hru Fragment.

Dmitrij Krymov (1954) začal po studiích pracovat v moskevském divadle na Malé Bronné, kde zastával funkci scénografa. Jako výtvarník posléze spolupracoval na více než stovce inscenací v několika moskevských divadlech. Od roku 2002 byl pedagogem na Ruské akademii divadelního umění GITIS. V roce 2014 podepsal otevřený dopis pracovníků v kultuře, odsuzující anexi Krymu. O čtyři roky později byl nucen z GITISu odejít. Začátkem roku 2022 pracoval Krymov ve Filadelfii, kde měla mít ve Wilma Theater premiéru jeho inscenace Višňového sadu. Po ruském vpádu na Ukrajinu invazi odsoudil a odmítl se vrátit. Jeho inscenace sklízí úspěchy v zahraničí a sbírají i prestižní ocenění. V Rusku jeho hry v repertoáru nenajdete, tedy až na dvě výjimky, u nichž zmizela jméno režiséra.

„Dmitrij Krymov před čtyřmi lety s inscenací Bez věna sklidil velký úspěch. Letos se vrací s další inscenací, která rozbíjí obvyklý pohled na ruskou klasiku," uvedl ředitel festivalu Jan Burian. Představení je na programu 17. září od 20:00 v Novém divadle.

„Naše hra se jmenuje Fragment. Jedná se o fragment třetího dějství hry A. P. Čechova Tři sestry, o scénu nočního požáru. A v jejím středu, jakoby pod lupou, Olga, nejstarší ze tří sester. V tomto Čechovově dramatu je napětí, vzrušení, strach a zápas. Zápas nepříliš úspěšný, možná beznadějný – stejně jako veškerá snaha Čechovových postav vyhrát nad osudem. Možná budete s těmito lidmi, kterým se nedaří ochránit sebe, svou lásku a domov, soucítit, možná se do nich zamilujete,“ říká ke hře Dmitrij Krymov.

Hlavní program festivalu podle organizátorů doplní open-air vystoupení, sekce Johan uvádí v Moving Station, debaty, workshopy a výstava.

Návštěvníci uvidí od gdaňského divadla interpretaci antického dramatu Trójanky o válce, osudu žen a barbarství vítězů režiséra Klaty, který je oceňovaný za originální a progresivní interpretace divadelní klasiky. Krakovský soubor Teatr Łaźnia Nowa a Nowy Teatr z Varšavy přijedou s inscenací Návrat do Remeše režisérky Kalwatové, který vychází z knihy francouzského sociologa Didiera Eribona. Slavná generace herců Slovenského národného divadla v čele s Emílií Vášáryovou a Emilem Horváthem se představí v hlavních rolích inscenace Děti. Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského nabídne dokumentární inscenaci Jsme krajina / Příběh lidí, přehrady a času o vodním díle Slatinka na středním Slovensku.

V Plzni se představí brněnské Divadlo Husa na provázku i domácí soubor DJKT

Z českých inscenací bude na festivalu třeba Vzkříšení podle stejnojmenného Tolstého románu. Skupina Boca Loca Lab představí stylizaci Máchova Máje a Divadlo Minor přiveze loutkové zpracování tradiční pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Divadlo v Dlouhé nabídne komorní inscenaci Sodoma komora, Divadlo Letí uvede satirickou komedii Džípy a Dejvické divadlo předvede oceňovanou nejnovější hru Fifty. „Výběr domácích inscenací reflektuje ve zvýšené míře složitost života na této planetě i jejích politických důsledků," řekl dramaturg Jan Kerbr.

Zájemci uvidí také brněnské Divadlo Husa na provázku, liberecké Divadlo F. X. Šaldy, královéhradecké Klicperovo divadlo, Divadlo Petra Bezruče z Ostravy nebo Činoherní studio Ústí nad Labem. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla do programu přispěje inscenací Příliš drahý jed na námět likvidace ruského agenta Alexandra Litviněnka, Divadlo Alfa uvede inscenaci Putování dobrého Hanse Böhma Evropou, která získala Cenu Erik Českého střediska UNIMA. V epilogu se představí pražské Divadlo Ungelt s psychologickým dramatem Brácha a Činoherní klub s tragikomedií Babyboom.

Na festivalu vyrazí divadlo i pod širé nebe, na náměstí Republiky vystoupí italský soubor Ateliercuncheon s inscenací Krysař. Dvojice Bratři v tricku uvede U Branky představení Pošťáci. Soubor Holektiv nabídne pouliční představení Lekce špičkování. Celý program najdou zájemci na webu festivalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Domas Rimeika / Klaipėdos dramos teatras

Štítky festival Divadlo, Dmitrij Krymov, Mezinárodní festival, fragment, DJKT, kultura, divadelní hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Divadlo uvede mimo jiné inscenaci Dmitrije Krymova, který kvůli kritice Putina musel opustit Rusko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.