Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Tylovo divadlo v Plzni loni odehrálo 525 představení, návštěvnost se ještě nevyšplhala na dobu před pandemií

Diváci v Divadle J. K. Tyla (DJKT) loni zhlédli na třech scénách celkem 525 představení. Divadlo uvedlo 17 premiér a tři obnovené inscenace. To je více než předloni, kdy sezonu ovlivnila pandemie koronaviru, ale méně, než kolik divadlo hrálo před pandemií. Oproti předloňskému roku loni DJKT stoupla i návštěvnost na 79 procent. Ale nedosáhla ještě čísel, na která bylo divadlo zvyklé před pandemií.

„Je zřejmé, že se pomalu vracíme k době před covidem, kdy návštěvnost dosahovala téměř 88 procent. V předloňském roce byla návštěvnost 71,46 procenta,“ informoval ředitel DJKT Martin Otava.

„Uplynulá sezóna 2021/2022 byla velmi složitá, protože návrat diváka do hlediště probíhal postupně. Divadlo svým repertoárem dokázalo nejen vrátit diváky, ale také udržet své regionální renomé. Věřím, že nová sezóna přispěje svou programovou pestrostí k větší spokojenosti diváka. Doufám, že k ní také přispěje hledání řešení možného bezbariérového vstupu k předním řadám,“ uvedla radní Plzně pro oblast kultury Eliška Bartáková (ANO) na jednání umělecké rady divadla.

Velký posun k lepšímu loni znamenalo vyřešení technických nedostatků v budově Nového divadla, zejména jde o instalaci elektroakustického dozvuku Ambiance za 13 milionů korun. Jednalo se o vůbec první takto komplexní instalaci na světě, která spojuje několik jednotlivých systémů dohromady. Dále umělecká rada podpořila záměr zastřešit a revitalizovat atrium a vybudovat nový, bezbariérový přístup do předních řad Nové scény.

I přes zdražování energií a výrobních materiálů skončilo hospodaření divadla s kladným hospodářským výsledkem. „Šetřit se snažíme především v hledání nových výrobních postupů kulis a kostýmů a také díky koprodukcím. Stále ale přetrvávají problémy s úrovní mezd zaměstnanců divadla. Náš průměrný plat stále nedosahuje na standart kraje a republiky a je velkou překážkou při obsazování míst špičkovými pracovníky a specializovanými odborníky především v umělecko-technických profesích,“ konstatoval ředitel divadla Martin Otava.

Divadlo také plánuje využití bývalého oddělení prodeje a předplatného v Sedláčkově ulici, kde by měl vzniknout prostor pro fyzioterapii a rehabilitaci zaměstnanců, zejména tanečníků, na které jsou kladeny nejvyšší fyzické nároky.

Kvůli pandemii byl v roce 2020 pozastaven prodej předplatného na další období. Během vynucené pauzy byla nabídka abonmá přepracována, došlo ke snížení počtu skupin a předplatné bylo převedeno z kalendářního roku na období divadelní sezóny. „Na podzim roku 2021 jsme prodávali abonmá pro období leden až červen 2022 – pro toto období jsme evidovali 5509 předplatitelů, abonmá na sezónu 2022/2023 si zakoupilo 5 829 diváků,“ upřesnil Otava.

Ohodnoť článek

Foto DJKT, Ilona Štěrbová

Štítky Divadlo J. K. Tyla, návštěvnost divadla, počet představení, divadelní sezóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tylovo divadlo v Plzni loni odehrálo 525 představení, návštěvnost se ještě nevyšplhala na dobu před pandemií  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.