Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

S komiksovými superhrdiny se v nové hře spojí české loutky pod vedením Kašpárka. Společně pak zachrání Plzeň

Tak to tady ještě nebylo! Na Plzeň se řítí vesmírná pohroma! Do záchranné akce nastupuje se svými dalšími kolegy komiksový superhrdina Kapitán Amerika, který se právě nachází v Plzni. Ale na pomoc mu přichází také tým klasických českých loutek pod vedením Kašpárka. A jak to všechno dopadne, prozradí nová česká komedie Víta Peřiny „Supermaňásci“ kterou premiérově uvede Divadlo ALFA 26. května.

Novou hru režíruje Tomáš Dvořák, donedávna umělecký šéf Alfy a také nositel Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkové divadlo. A o čem tedy nové představení pojednává? Tradiční velkolepá oslava výročí osvobození Plzně americkými vojsky na konci druhé světové války je v plném proudu. Nejvzácnějším hostem je slavný superhrdina, Kapitán Amerika. Idylu slavnosti ale naruší zpráva, že se na město ohromnou rychlostí řítí obří asteroid. Kapitán Amerika se rozhodne Plzeň zachránit a na pomoc přivolává další superhrdiny, kterými nejsou nikdo jiný než Ironman, Wonder Woman a Aquaman.

Jenže v muzeu loutek se ke stejné záchranné misi chystá i tým nejslavnějších českých a plzeňských hrdinů – klasických loutkových postav. Pod vedením výmluvného Kašpárka se do akce připravuje nezranitelný Bezhlavý rytíř, voděodolný Vodník a létající Čert...

Komedie „Supermaňásci“ nese nezaměnitelný rukopis kmenového režiséra Alfy Tomáše Dvořáka. „Díky svému originálnímu stylu dokázal Tomáš Dvořák prosadit české loutkové divadlo po letech opět do zahraničí a doposud zůstává jedním z mezinárodně nejúspěšnějších českých divadelních režisérů,“ řekl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora. Hru napsal pro Alfu Vít Peřina, dramaturg Naivního divadla Liberec, který jako autor spolupracuje s Tomášem Dvořákem už řadu let. V Divadle ALFA mají oba tvůrci společně na kontě řadu úspěšných inscenací.

Kromě maňásků, jak napovídá název hry, uvidí děti v inscenaci i další typy loutek. „Výtvarník Marek Zákostelecký volil loutky podle charakteru postav. Spolu s maňásky se na jevišti potkají klasické marionety a také plošné loutky, které představují hrdiny oživlé z papírových komiksů,“ upřesnila dramaturgyně Petra Kosová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Holomíček

Štítky Divadlo ALFA, Supermaňásci, nová hra pro děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S komiksovými superhrdiny se v nové hře spojí české loutky pod vedením Kašpárka. Společně pak zachrání Plzeň  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.