Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňské divadlo představilo novou našlapanou sezonu. Uvede muzikály Dracula a Jesus Christ Superstar

Patnáct nových inscenací, z toho po pěti z opery a činohry, dva muzikály a tři balety uvede v sezoně 2023/2024 Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Na repertoáru zůstane dalších 41 titulů, které ještě doplní čtyři obnovené premiéry pohádek, koncerty a galapředstavení či uvedení opery Bedřicha Smetany Libuše a muzikálu Dracula v lochotínském amfiteátru. Kromě světových titulů divadlo připravilo hudební dramaturgii k Roku české hudby, kdy mimo jiné uvede všechny opery Bedřicha Smetany, včetně fragmentu rozpracované opery Viola,

Divadlo zahájilo v dubnu předprodej předplatného na sezonu 2023/2024. Na výběr je 36 skupin, které jsou složené ze tří až osmi převážně premiérových titulů. Abonmá pro současnou sezonu si koupilo 5829 diváků. Divadlo neplánuje plošné zdražování.

První premiérou sezony, kterou poosmé otevře 5. září divadelní průvod Vendelín, bude opera Julese Masseneta Manon, druhou premiérou opery bude La clemenza di Tito, kterou Wolfgang Amadeus Mozart napsal v roce 1791 pro korunovaci Leopolda II. českým králem. „Přinášíme málo uváděný klenot Mozartovy operní tvorby, který je podobně jako Don Giovanni psán pro Prahu a neoprávněně stojí ve stínu toho slavnějšího titulu," řekl šéf souboru opery Jiří Petrdlík. Dalšími premiérami bude komorní opera o životě Boženy Němcové Jsem kněžna bláznů, Smetanova Hubička a Julietta aneb Snář od Bohuslava Martinů.

Činohra uvede premiéru Shakespearovy tragédie Richard III. či českou premiéru detektivky Agathy Christie Pět malých prasátek. „Hrajeme to pod originálním názvem Go Back for Murder a je to po Pasti na myši naše druhá inscenace z cyklu Třikrát s Agathou Christie," uvedla šéfka činohry Apolena Veldová. Činohra chystá také situační válečnou komedii Být nebo nebýt či vztahové drama z advokátního prostředí Souhlas.

Do Plzně se po letech vrátí Jesus Christ Superstar

Světové tituly slibuje muzikálový soubor, který uvede dílo Andrewa Lloyda Webbera a Tima Ricea Jesus Christ Superstar z roku 1969. „Do Plzně se kultovní rockový muzikál dostává po více než 50 letech od svého vzniku a téměř po 30 letech od prvního českého uvedení v pražské Spirále. Od toho se ale bude zásadně lišit – chceme jít zcela novou cestou, náš Ježíš nebude muž v dlouhé bílé říze, ale spíš v džínách," prozradil šéf muzikálu a režisér inscenace Lumír Olšovský.

Poprvé na česká jeviště přinese muzikálový soubor komedii Company z roku 1970 od Stephena Sondheima, spoluautora titulů West Side Story nebo Sweeney Todd. Poslední premiéru sezony muzikálový soubor netradičně odehraje pod širým nebem v amfiteátru Lochotín. Jako první mimopražské divadlo uvede jeden z nejúspěšnějších českých muzikálů Dracula Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese z roku 1995.

Dvě světové premiéry, vytvořené přímo pro Plzeň, přinese baletní soubor. První bude inscenace ztvárňující život skladatele Petra Iljiče Čajkovského. „Je to odkládaná inscenace, chtěli jsme ji původně uvést v roce 2020 ke 180 letům od Čajkovského narození, teď ji uvedeme letos jako připomínku 130 let od jeho úmrtí, " řekl šéf baletu Jiří Pokorný. Pokorný je autorem choreografie další světové premiéry, taneční adaptace jednoho z nejznámějších literárních příběhů Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT

Štítky kultura, divadlo, DJKT, nová sezona, divadelní premiéry, opera, muzikál, balet, Dracula, Jesus Christ Superstar, Richard III.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo představilo novou našlapanou sezonu. Uvede muzikály Dracula a Jesus Christ Superstar  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.