Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plzeňský festival Smetanovské dny je tady po třiačtyřicáté!

PR článek

Norimberští symfonikové, dvě cimbálovky, pianista Igor Ardašev, hollywoodský dvojkoncert, kytarista Štěpán Rak, rodinný pořad Dvořák cestovatel, opera nebo Stabat Mater Antonína Dvořáka. To vše a mnohem více je připraveno pro návštěvníky festivalu Smetanovské dny.

Vstupenky jsou v prodeji v Plzni na náměstí Republiky 41 vedle informačního centra a na prodejních místech portálu Plzeňská vstupenka. Více informací najdete ZDE.

V březnu se posluchači mohou těšit na tradiční mezioborový festival Smetanovské dny. Návštěvníky láká bohatý program, pestrá dramaturgie i festivalové akreditace. Pozvání přijali Norimberští symfonikové spolu s Alexanderem Blettenbergem v roli pianisty i dirigenta, a ti Smetanovské dny zahájí. Festival ukončí Stabat Mater Antonína Dvořáka se sólisty Alžbětou Poláčkovou, Václavou Krejčí Houskovou, Václavem Vallonem, Romanem Janálem. Doprovodí je Filharmonický sbor Brno a Plzeňská filharmonie v čele s šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim.

„Jsem ráda, že i letos mohu všechny zájemce pozvat na Smetanovské dny. Tento festival je jedinečný v tom, že propojuje obory. Že si na své přijdou příznivci hudby rozmanitých žánrů, literatury, divadla, výtvarného umění, filozofie, vědy, astronomie, historie… Tradiční téma Bedřich Smetana a související odkazy doplní 43. festivalový ročník ještě o Léta putování: Lidé na cestě v dlouhém 19. století. Toto téma, ústřední pro vědecké sympozium, se značně promítá i do komponovaného pořadu Cimbálovka na druhou, věnovaného dějinám, kultuře a identitě Romů. Je připraven ve spolupráci s Muzeem romské kultury a nesmírně mě těší, že k aktivní spoluúčasti přijala pozvání jeho ředitelka PhDr. Jana Horváthová.“ říká ředitelka festivalu Smetanovské dny Lenka Kavalová.

Kromě klasických koncertů je připraven také „Hollywoodský dvojkoncert nejen pro děti“ určený zejména školám, novinkou je interaktivní pořad Plzeňské filharmonie „Dvořák cestovatel“ pro rodiny s dětmi. Tento koncert nabídne v neděli 12. března odpoledne v Měšťanské besedě setkání skladatelů Edvarda Griega (Svatopluk Schuller) a Antonína Dvořáka (Zbyněk Fric). Posluchači uslyší průřez dílem tohoto českého velikána, a dokonce se bude tančit.

Co si nenechat ujít?

Alexander Blettenberg & Norimberští symfonikové

  • 2. 3. 2023 od 19:00 v Měšťanské besedě

Zahajovací koncert festivalu Smetanovské dny

Celý festival zahájí Norimberští symfonikové a Howard Shelley, který usedne ke klavíru, ale zároveň se chopí také dirigování. Posluchači se mohou těšit na Koncert pro klavír a orchestr č. 3 c moll nebo předehru Egmont Ludwiga van Beethovena. Dále také na Enigma, variace na vlastní téma pro orchestr Edwarda Elgara.

Stabat Mater & Giovanni Battista Pergolesi

https://www.smetanovskedny.cz/stabat-mater-giovanni-battista-pergolesi-e150/

  • 11. 3. 2023 od 19:00 v katedrále sv. Bartoloměje

Stabat Mater italského barokního skladatele Giovanni Battisty Pergolesiho je jednou ze známých hudebních podob středověkého veršovaného textu. Jeho Stabat Mater je skutečně reprezentativní ukázkou kompozičního mistrovství. Na festivalovém koncertu se provedení tohoto skvostu ujmou renomovaní umělci věnující se interpretaci staré hudby. V prostoru nově zrekonstruované katedrály svatého Bartoloměje půjde nejen o posluchačský zážitek. Těšit se můžete na Lucii Vagenknechtovou (soprán), Janu Kubicovou (mezzosoprán) a Tomáše Pindóra (varhany).

Dvořák cestovatel – náš TIP

  • 12. 3. 2023 od 17:00 v Měšťanské besedě

Koncert pro rodiny s dětmi, ale nejen ty

V loňském roce uplynulo právě 130 let od legendárního odjezdu Antonína Dvořáka na jednu z nejproslulejších cest v dějinách hudby, která přinesla řadu skladeb, jejichž věhlas se dá právem označit za světový. Pro tuto příležitost připravila Plzeňská filharmonie zábavně naučný hudebně dramatický pořad o zajímavostech z Dvořákova cestovatelského života. Málokdo například ví, že byl devětkrát v Anglii, že kromě USA pobýval v Německu, Belgii, Rakousku, Rusku či Maďarsku. Posluchači se dozví, jak se na svých cestách za větší slávou české hudby cítil, co prožíval, co dirigoval. Pořad Plzeňská filharmonie opakuje v Plzni po velkém úspěchu Dvořáka cestovatele na festivalu Dvořákova Praha v roce 2022. V hlavní roli se představí Svatopluk Schuller a Zbyněk Fric, diriguje Chuhei Iwasaki.

Cimbálovka na druhou

  • 24. 3. 2023 od 19:00 v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje

Tulák, tulák běží hledat rodné kraje – aj, což lidé vědí, co jim cigán hraje!

Živelný a poučný zároveň bude večer s názvem Cimbálovka na druhou. Pořad věnovaný dějinám, kultuře a identitě Romů v úvodu přinese poutavý rozhovor s ředitelkou Muzea romské kultury v Brně Janou Horváthovou. Následovat bude neuvěřitelná souhra dvou cimbálovek ­– Cimbálové muziky Horváthovci a Cimbálové muziky Milana Broučka. Koncert se koná v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje, moderuje historik Zdeněk Hazdra.  

Stabat Mater & Antonín Dvořák & PF

  • 6. 4. 2023 od 19:00 v Měšťanské besedě

Závěrečný koncert festivalu Smetanovské dny

Stabat Mater Antonína Dvořáka je opravdovou klasikou klasiky. Na závěrečném koncertu festivalu Smetanovské dny sólově zazpívá Alžběta Poláčková (soprán), Václava Housková (alt), Václav Vallon (tenor) a Roman Janál (bas). Velký sál Měšťanské besedy rozezní také Český filharmonický sbor Brno pod vedením sbormistra Petra Fialy a Plzeňská filharmonie v čele s šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim.

Smetanovské dny pořádá od roku 2012 Plzeňská filharmonie, záštitu převzali ministr kultury České republiky Martin Baxa, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Jde o festival mezioborový, a tak v doprovodném programu najdeme 43. mezioborové sympozium, výstavy Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje a Západočeské galerie, za návštěvu jistě stojí také konference o životě a díle Josefa Františka Smetany, pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany, pořádaný ve spolupráci s Odborem kultury města Plzně, nebo masopust organizovaný lidovým souborem Mladina.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, Smetanovské dny, Antonín Dvořák, Plzeňská filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský festival Smetanovské dny je tady po třiačtyřicáté!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.