Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrad Švihov otevře pohádkovou výstavu o Popelce

Velkou výstavu o pohádce Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku otevře na Velikonoce státní hrad Švihov na Klatovsku. Vodní hrad dodnes vyhledávají turisté z Čech, Německa, Ruska či Norska a chtějí vidět místa, kde se nejspíš nejslavnější česká pohádka před pětačtyřiceti lety částečně natáčela, řekl dnes kastelán Lukáš Bojčuk.

Výstava nazvaná Za tajemstvím Popelčina střevíčku zabírá čtyři podlaží hradní Bílé bašty. Oficiálně se otevře v sobotu 20. dubna na hradním nádvoří dětským plesem pro malé prince a princezny. Vzhledem k velikonočním prázdninám hrad ale ukáže výstavu prvním turistům už o den dříve. V hradní baště uvidí návštěvníci trojrozměrné instalace klíčových scén pohádky, videoprojekce, fotografie z natáčení i originální scénář. Kopií scénáře si návštěvníci budou moci zalistovat. Jsou pro ně připraveny pracovní listy se sadou kvízů, otázek či bludiště, které je přivede k tajemství Popelčina střevíčku. "Ten si nakonec budou moci malé i velké návštěvnice vyzkoušet," uvedl David Růžička ze správy hradu. Kromě toho výstava představí i konkrétní místa natáčení pohádky na hradě a v okolí.

Výstava by měla na Švihově, který si v pohádkovém příběhu zahrál Popelčin domov, zůstat několik sezon. Naposledy si památka připomněla pohádku zimní výstavou v roce 2013 ke 40. výročí natočení filmu. Režisér Vorlíček tehdy řekl, že potřeboval bohatý statek a na Švihově se mu líbilo, že tam byla řada stodol a omšelé přízemní místnosti, které se hodily do historického filmu. Samotný hrad se ale ve filmu vůbec neukázal, pouze jeho jedna zeď. K ní tehdy filmaři přistavěli pavlač, do prázdných otvorů ve zdi vsadili rámy a lehce nerovné sklo a přistavěli bránu. Možná i proto, že hrad se ve filmu neobjevil, nádvoří si dnes se slavnou pohádkou spojí jen opravdoví znalci.

Autoři | Foto Hrad Švihov

Štítky ČR, památky, Švihov, AUDIO, hrad, výstava, pohádka, Popelka, Václav Vorlíček, Velikonoce, Rusko, Německo, Norsko, Česko, Tři oříšky pro Popelku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Švihov otevře pohádkovou výstavu o Popelce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.