Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Městská knihovna zve na výstavy dětských prací

Knihovna města Plzně zve na dvě výstavy dětských prací, jejichž tvůrci jsou žáci plzeňské Základní umělecké školy Jagellonská. Do konce dubna mohou návštěvníci hlavní budovy v ulici Bedřicha Smetany 13 zhlédnout expozici Barvy, tvary, nálady aneb Inspirace světovými malíři. Vystřídá ji výstava Hundertwasser a portréty malířů, která potrvá do podzimu 2019.

Současná expozice Barvy, tvary, nálady aneb Inspirace světovými malíři představuje na osm desítek obrázků a keramických výrobků, jejichž autory je 60 dětí. „Nápady děti hledaly v sytých a zářivých barvách fauvistů a také v díle ruského malíře V. Kandinského,“ přiblížila vedoucí Ústřední knihovny pro děti a mládež Petra Pekárková. Doplnila, že pro fauvismus, umělecký směr z počátku 20. století, jsou charakteristické kontrastní, plošně a divoce nanášené barvy.

Druhá výstava bude zahájena 25. dubna. „Podnětem k ní bylo fantaskní dílo rakouského výtvarníka, grafika a architekta F. Hundertwassera. Děti se inspirovaly jeho ornamentálními dekorativními prvky, s častým symbolem spirály a přírodních nebo ekologických motivů,“ dodala Petra Pekárková.

Díla jsou tradičně umístěna ve vstupní hale dětského oddělení v galerii Barevný koníček a podél schodiště od přízemí do 3. patra.

Autoři | Foto Knihovna města Plzně

Štítky Plzeň, umění, kniihovna, obraz, výstava, malíř, Friedensreich Hundertwasser, Bedřich Smetana, městská knihovna

Městská knihovna zve na výstavy dětských prací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.