Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňský kraj chce příští rok posílit veřejnou dopravu

Vlaky a autobusy, které v Plzeňském kraji zajišťují základní dopravní obslužnost, najezdí příští rok více kilometrů než letos. Krajští radní chtějí doplnit chybějící školní spoje, vyplnit intervaly, kde často nejel žádný spoj až čtyři hodiny, a posílit přetížené linky, řekl dnes hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN). Kraj vyjde doplácení základní dopravní obslužnosti zhruba na miliardu, chce ale přilákat do veřejné dopravy víc cestujících.

Letos kraj objednal u autobusů 16,28 milionu kilometrů, za které platí přes 486 milionů korun. Příští rok by měly autobusy najezdit po kraji 17,3 milionu kilometrů, což by krajský rozpočet stálo 568 milionů korun. Vlaky letos mají po kraji najezdit 5,2 milionu kilometrů, náklady jsou 632 milionů Kč, z nichž 147 milionů přispěje stát. Příští rok chce kraj objednat 5,75 milionu kilometrů za 632 milionů Kč, státní příspěvek na vlaky by měl být 202 milionů Kč. Návrh musí ještě schválit zastupitelé.

Kromě zvýšení počtu ujetých kilometrů by se měla zlepšit i kvalita vozového parku u vlaků a zejména u autobusů. Zhruba od poloviny roku začne jezdit v kraji nový dopravce, který má podle dohody s krajem nasadit nové autobusy. V železniční dopravě se má částečně zlepšit kvalita souprav, vlaky mají mít kotoučové brzdy, látková sedadla s opěrkami a područkami, klimatizaci, wi-fi a elektrické zásuvky.

Kraj chce doplnit školní spoje mezi Sušicí a Klatovy, vyplnit intervaly, kde často nejel spoj několik hodin, například v celém Pošumaví či z Domažlic do Poběžovic. Výrazně se zrychlí přeprava z Klatov do Plzně, vlaky pojedou v hodinovém taktu. Obnovit se má provoz na trati Staňkov - Horšovský Týn v pracovní dny, což zajistí obslužnost Horšovského Týna v případě úplného zrušení komerční linky ČSAD. Nové spoje posílí také přetížené linky mezi Plzní a Rokycany a částečně mezi Plzní a Přešticemi.

Autoři | Foto BusLine

Štítky ČR, doprava, správa, Plzeňský, 2020, Plzeňský kraj, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí, Plzeň, Klatovy, Horšovský Týn, ČSAD, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj chce příští rok posílit veřejnou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.