Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jednotlivé jízdenky v plzeňské MHD podraží, ceny předplatného zůstanou stejné

Kvůli inflaci dojde od ledna příštího roku ke zdražení jednotlivých jízdenek v městské hromadné dopravě. Cestující zaplatí za krátkodobé lístky o dvě koruny navíc. Nově přibudou rozšířené tarify pro přepravu kol a zvířat. Ceny předplatného, které využívá drtivá většina cestujících, zůstanou stejné. Novinkou budou výhodnější tarify pro lidi v hmotné nouzi.

Jízdné v osobních vlacích a linkových autobusech nezdraží příští rok Plzeňský kraj

Plzeňský kraj nezdraží příští rok jízdné v osobních vlacích ani linkových autobusech. Od ledna zavede nové slevy pro lidi v hmotné nouzi. V době zdražování pohonných hmot chce přitáhnout co nejvíce cestujících. Kvůli cenám pohonných hmot naroste...

Od 1. ledna příštího roku zaplatí cestující za nepřestupnou papírovou jízdenku o dvě koruny navíc, tedy 22 korun. O stejnou částku se zvýší také cena přestupní jízdenky s platností na 30 a 60 minut. Tyto jízdenky si mohou zakoupit cestují přímo ve voze s pomocí platební karty nebo nabité Plzeňské karty. Zdražování se týká i SMS jízdenek, kdy za 35 minut zaplatí od nového roku cestující 24 korun. Celodenní SMS jízdenka podraží nejvíce, a to na 84 korun. Naposledy jednotlivé jízdenky podražily v roce 2020.

„Město Plzeň nezvyšuje ceny předplatného v MHD. V příštím roce zůstanou na stejné úrovni jako letos. To znamená, že základní roční předplatné bude opět 4252 korun, půlroční 2460 korun, 30 dní 508 korun a 31 dní 520 korun. V oblasti předplatného město mimořádně na valorizační princip rezignuje. Nechceme zvyšovat budoucí zátěž předplatitelů v současné složité době, kdy se předpovídá vysoká inflace, které bude mít vliv například na zvýšení cen nájmů, energií a jiných životních potřeb,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Plzeňští radní schválili i další změny týkající se hromadné dopravy. Například se rozšíří okruh jízdních dokladů pro přepravu kol a zvířat. Dosud mohli cestující zakoupit pouze jízdenky na 30 nebo 60 minut. Od ledna budou moci pořídit jízdenky i na 180 minut nebo celodenní.

Poslední novinkou bude zavedení zvýhodněného předplatného pro lidi pobírající dávku v hmotné nouzi, kteří budou mít nárok na poloviční předplatné, a to po maximální dobu 93 dní. Tohoto nového předplatného budou moci využít lidé, jimž dávky v hmotné nouzi přiznal Úřad práce. Se změnami tarifů a návrhy opatření v MHD souhlasily všechny plzeňské městské obvody. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PMDP

Štítky městská hromadná doprava, ceny jízdného, tarif jízdního, předplatné, Plzeňská karta, zdražování, inflace, hmotná nouze, Michal Vozobule, TOP 09, Úřad práce České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednotlivé jízdenky v plzeňské MHD podraží, ceny předplatného zůstanou stejné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.