Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Paliva v Plzeňském kraji za týden opět zdražila, i když mají už čtvrtý týden nižší daň

Pohonné hmoty v Plzeňském kraji za poslední týden opět zdražily, i když mají od 1. června nižší spotřební daň. Před třemi týdny kvůli tomu o desítky haléřů zlevnily, další tři týdny se ale ceny opět zvyšují. Průměrná cena litru benzinu vzrostla o 43 haléřů na 48,08 Kč. O 1,09 koruny zdražila od minulé středy nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 48,06 koruny. Ceny jsou stále v době ruské invaze na Ukrajinu rekordně vysoké. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.

Benzin je teď v regionu o 15,38 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili v průměru o 17,47 Kč/l méně. V Plzeňském kraji je aktuálně nejlevnější benzin v okrese Plzeň-sever, kde litr v průměru stojí 47,67 Kč, což je za týden o 40 haléřů víc. Nejlevnější nafta je na Klatovsku, kde litr tam prodávají průměrně za 47,63 Kč, což je o 94 haléřů víc než minulou středu. Nejdražší pohonné hmoty v regionu se dlouhodobě prodávají na Tachovsku. Benzin tam stojí 48,93 Kč/l, což je za týden o 65 haléřů víc, cena nafty za týden vzrostla o osm haléřů na průměrných 48,25 Kč/l.

Také v celé ČR zdražila paliva o desítky haléřů. Cena benzinu je na novém maximu a blíží se 48 korunám za litr. Ve středu stál v průměru 47,96 Kč, za týden zdražil o 27 haléřů. Cena nafty stoupla o 1,06 koruny, čerpací stanice ji nyní nabízejí za 48 Kč/l. Dosavadní rekordní cena z poloviny března, kdy se diesel prodával v průměru téměř za 49,60 Kč/l, zatím odolává. Ceny paliv rostou navzdory opatření, jež vláda přijala kvůli jejich zdražování. Začaly růst na přelomu února a března po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Vláda od června na čtyři měsíce snížila o 1,50 Kč/l spotřební daň z benzinu a nafty. V současné době ale řidiči tankují paliva dráž než před snížením daně.

Ministerstvo financí v minulém týdnu uvedlo, že z cenové kontroly je zřejmé, že hlavním důvodem pro brzké odmazání pozitivního efektu snížení spotřební daně nejsou rostoucí marže u pohonných hmot, ale především růst cen nafty a benzinu na komoditní burze v Rotterdamu. Nejlevnější benzin v ČR teď tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 47,66 Kč. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde je za 47,71 Kč/l. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 48,48 Kč a nafta 48,44 koruny.

V sousedním Německu za týden mírně zlevnil benzin, cena nafty zůstává zhruba stejná. Srovnatelný typ benzinu se tam prodává v přepočtu za více než 48,90 koruny za litr, nafta stojí v průměru 52,20 Kč.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky čerpací stanice, cena pohonných hmot, zdražení paliva, nafta, benzín, motorová nafta, Plzeňský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, spotřební daň, Česko, Ministerstvo financí České republiky, Německo, okres Plzeň-sever, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Plzeňském kraji za týden opět zdražila, i když mají už čtvrtý týden nižší daň  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.