Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj a bavorské okresy si budou od 1. července uznávat přeshraniční celodenní jízdenky

Cestování mezi Plzeňským krajem a Bavorskem bude od letošního léta jednodušší. V německém příhraničí totiž dochází k zásadnímu rozšíření uznávání síťových jízdenek IDPK Turista Plzeňskem a Bavorskem. Uznávání jízdenek Turista Plzeňskem a Bavorskem platí od 1. července – 30. září 2022, u vybraných vlaků to pak bude neomezeně do konce letošního roku.

Cestovat od prvního prázdninového dne bude možné výhodně na skupinovou jízdenku i jednotlivě. Pro jednotlivce vyjde jízdenka na 240 Kč, pro skupinu (max. 2 dospělí + max. 3 děti do 15 let) na 360 Kč. Jízdenka platí v celém systému Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK) na českém území a ve vybraných vlacích a autobusech v příhraničních okresech Cham a Regen. Jízdenku může pasažér využít vždy 24 hodin od začátku času její platnosti a mezi spoji libovolně přestupovat (je přestupní).

„Ceny jsme nastavili tak, aby byly příznivé. Cena 360 Kč za jízdenku například pro rodinu z Plzeňského kraje nebo trávící zde dovolenou, která se rozhodne jet na výlet do Německa, nám přijde velmi atraktivní. A o prázdninách je to možné v kterýkoli den, nejen o víkendu,“ zmiňuje výhody jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

Pořízení jízdenky je velice jednoduché – například u průvodčího ve vlaku, u řidiče autobusu, na pokladně ČD, ale také na e-shopu ČD, v mobilní aplikaci Můj vlak a v neposlední řadě také v mobilní aplikaci Virtuální karta.

„Na zlepšení možností cestování do SRN aktivně spolupracoval Plzeňský kraj a jeho společnost POVED s německými okresy Cham a Regen již v předchozích letech. Nyní se ale podařilo dosáhnout historického průlomu,“ uvádí Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED. Věří, že takto nastavená spolupráce i do budoucna povede k dalšímu rozvoji tarifu v příhraničních oblastech Plzeňského kraje a Bavorska.

Jedná se o pilotní provoz, přičemž tyto termíny jsou dány smluvními možnostmi na německé straně. Konkrétní linky na území Německa, kde jsou jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem uznávány, lze nalézt na zbrusu novém webu IDPK. Je tak možné svézt se celou turisticky atraktivní sítí železnic Waldbahn na bavorském území nebo usnadnit si přiblížením autobusem výšlap na Velký Javor. V neposlední řadě lze turisticky využít i ojedinělou přímou přeshraniční linku 982 Klatovy – Bodenmais, která na bavorské straně prochází též unikátní turistickou oblastí Šumavy a v Klatovech má dobré přípoje ve a ze směru Plzeň.

Dobrou zprávou je i to, že výhodná nabídka cestování do Německa po letošním létě neskončí, právě naopak. „S německou stranou budou pokračovat jednání tak, aby jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem byly uznávány v dalších letech již trvale bez ohledu na letní či zimní sezonu. Efektivní mezinárodní spolupráce je pro Plzeňský kraj prioritou,“ uzavírá Čížek. V tomto ohledu je dohoda mezi Českem a Bavorskem reciproční, na českém území se naopak rozšířila platnost vybraných bavorských jízdních dokladů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Plzeňský kraj

Štítky přeshraniční jízdenka, cestování do Německa, IDPK, turistický ruch, cestování vlakem, Pavel Čížek, Plzeňský kraj, Bavorsko, Německo, Cham, Regen, Klatovy, Starostové a nezávislí, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj a bavorské okresy si budou od 1. července uznávat přeshraniční celodenní jízdenky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.