Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ŘSD začíná vykupovat pozemky na stavbu obchvatu Plas s nejvyšším mostem v ČR

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne od poloviny roku vykupovat asi 350 pozemků pro stavbu obchvatu Plas na severu Plzeňska. Její součástí bude nejvyšší most v ČR, povede 87 metrů nad hladinou řeky Střely. Výkupy potrvají zhruba 1,5 roku. Pokud vše půjde hladce, stavba nové silnice I. třídy s půlkilometrovým mostem, vše zhruba za 1,5 miliardy korun, by měla začít ve druhé polovině roku 2024.

Obchvat bude měřit 5,5 kilometru. Hotový má být v roce 2027, kdy vyvede dopravu z centra Plas a řidiči se vyhnou nepřehledným zatáčkám na obou stranách města, kde se stávají těžké havárie. Provoz na silnici I/27 z Plzně přes Plasy a Kralovice na Most několik let trvale houstne a přibývá těžkých nákladních vozidel, hlavně se surovinami, které se v regionu těží. Denně centrem projede až 10 000 aut.

ŘSD dokončilo geometrické plány trasy obchvatu a na počátku druhé poloviny letošního roku zahájí výkupy pozemků. „Na stavbě je přes 200 listů vlastnictví a na každém několik vlastníků. Myslím, že se bude jednat asi o 350 majetkoprávních smluv a stejný počet pozemků," uvedl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol.

„Nad hladinou řeky Střely vznikne nádherná 500 metrů dlouhá oblouková konstrukce s horní mostovkou," popsal. Most, který překlene hluboké údolí, vyvede dopravu z města a nenaruší panorama s dominantním klášterem. Kromě dvou silničních pruhů na něm bude tři metry široký chodník s cyklostezkou, oddělený svodidly, a uprostřed vyhlídkové místo s průhlednou podlahou. Podobný most se stavěl naposledy v Lokti nad Ohří v roce 1975. V Plzeňském kraji bude největší svého druhu. Ze tří variant byla podle ŘSD vybrána ta nejhezčí, která počítá s obloukovou železobetonovou konstrukcí. K podobě estakády se vyjadřovali i památkáři.

Stavbu by chtělo ŘSD zahájit ve druhé polovině roku 2024, nejpozději začátkem roku 2025. Na stejné silnici I/27 Plzeň - Most blíže Plzni se připravuje ještě zhruba za 1,4 miliardy Kč (bez DPH) obchvat Kaznějova, který má měřit 8,4 kilometru a jehož stavba má začít v roce 2026. Ve stejném roce by měli stavbaři začít budovat čtyři kilometry silnice z Kaznějova do Třemošné u Plzně za půl miliardy bez DPH. Předpokládané náklady se zřejmě kvůli růstu cen stavebních materiálů i prací zvýší. Finální ceny vzejdou z rozpočtů v zadávací dokumentaci, které se vyhotoví v roce 2023 a 2024.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vizualizace ŘSD

Štítky doprava, ŘSD, obchvat Plas, Ředitelství silnic a dálnic, pozemek, Plasy, silnice, Česko, Plzeňský kraj, Střela, Plzeň, Most, Kaznějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD začíná vykupovat pozemky na stavbu obchvatu Plas s nejvyšším mostem v ČR  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.