Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede Čapkovo drama R.U.R.

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvede v sobotu premiéru hry Karla Čapka R.U.R. I bezmála 100 let od svého vzniku má inscenace stále co sdělit i současnému divákovi, řekli dnes novinářům dramaturg Vladimír Čepek a režisér Filip Nuckolls. Aby bylo sdělení hlavní myšlenky srozumitelné, autoři vědeckofantastické drama o stvoření umělé inteligence, která však převezme moc a ovládne lidi, upravili a seškrtali.

Drama R.U.R. (zkratka z Rossumovi univerzální roboti) napsal Čapek v roce 1920, divadelní premiéru měla hra o rok později. Poprvé v ní zaznělo slovo robot, jež pak z češtiny převzaly i jiné jazyky. I když Čapek patří vedle Václava Havla světově k nejznámějším českým dramatikům, jeho hry se dnes v divadlech objevují zřídka, řekl Čepek. Ani Tylovo divadlo nejméně v posledních 30 letech žádnou Čapkovu hru neuvedlo.

"Myslím, že se Čapek má dnes hrát. Vybrali jsme si R.U.R. právě proto, že je tam Čapek velkým vizionářem v tom, jak vznikne umělá inteligence. Upozorňuje na možnosti jejího zneužití, což může být dnes velké téma," řekl Čepek.

Příběh se odehrává na ostrově, kde vědci stvoří roboty a rozešlou je do celého světa. Roboti s lidskou tváří nejprve přebírají za lidstvo práci, ovšem později si uvědomí svou sílu a chopí se moci. "R.U.R. je o tom, že čím víc se budeme starat o náš komfort, budeme chtít mít neustále nějaké zážitky, tak taky můžeme o lidství a o naši civilizaci přijít, protože přestaneme být ostražití, přestaneme se dokázat bránit a dáme strojům a umělé inteligenci mnohem větší váhu, než má mít," míní Nuckolls.

Protože autoři chtěli, aby hlavní myšlenka a poslání hry promlouvalo i k dnešní generaci, předlohu poplatnou době vzniku seškrtali a upravili.

"Snažíme se jako archeologové odejmout jistou vrstvičku hlíny a dostat se k základním stavebním kamenům, k situaci, ke konfliktům, které jsou velice nosné a naprosto současné. Naše práce byla Čapka zpřítomnit a ukázat, že má i dnes jako dramatik co říci," řekl režisér. Upravu vyžadoval i jazyk. Zmizela slova jako kabelogram, kabelovat, která dnes nikomu nic neřeknou. "My Čapkovi nevkládáme do úst něco, co nenapsal, pouze ho zpřítomňujeme," doplnil Čepek.

Inscenace se odehrává v přítomnosti nebo v blízké budoucnosti. Vizuálně kostýmní návrhářka Lucie Šperlová a scénograf Lukáš Kuchinka pojali hru jako mix retrostylů, kde se moderní technologie a design mísí třeba s barokním nábytkem. Hudbu napsal Ondřej Švandrlík. V první činoherní premiéře sezony se představí Jan Maléř, Apolena Veldová, Andrea Mohylová, Michal Štěrba, Libor Stach či Simona Rejdová.

Autoři | Foto djkt.eu

Štítky ČR, divadlo, Plzeň, Karel Čapek, umělá inteligence, premiéra, robot, Václav Havel, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Apolena Veldová, Andrea Mohylová, Libor Stach, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede Čapkovo drama R.U.R.  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.