Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Pohonné hmoty po deseti týdnech zdražování konečně mírně zlevnily i v Plzeňském kraji

Po deseti týdnech zdražování zlevnily konečně pohonné hmoty v Plzeňském kraji. Jejich cena je ale stále v době ruské invaze na Ukrajinu vysoká. Litr nafty se aktuálně u čerpacích stanic v regionu prodává v průměru za 47,85 Kč, před týdnem byl o 90 haléřů na litru dražší. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 1,12 koruny a stojí v průměru 45,36 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje od začátku roku 2005. Nafta je teď v regionu o 18,76 koruny na litru dražší než před rokem, za benzin tehdy motoristé platili v průměru o 14,68 Kč/l méně.

Také v celé ČR ceny pohonných hmot klesly. Natural zlevnil o 1,51 koruny na průměrných 45,13 Kč/l, nafta o 1,34 koruny na 47,69 Kč/l. Benzin zlevňuje od soboty, cena dieselu začala klesat v pondělí. Ministerstvo financí do dnešních 12:00 požaduje od čerpacích stanic kompletní hlášení o průměrných cenách paliv od 15. února do 15. března. Zjišťování výše jejich marží je jedním z nástrojů vlády proti rekordním cenám pohonných hmot, které se začaly zvyšovat po ruské invazi na Ukrajinu 24. února. Den před ní stál benzin v ČR průměrně 37,43 Kč/l, nafta 36,39 Kč/l.

Nejlevnější pohonné hmoty v Plzeňském kraji jsou aktuálně v Plzni, kde stojí nafta v průměru 47,06 Kč/l, což je o 1,83 koruny méně než minulou středu. Za litr benzinu tam platí motoristé 44,41 Kč, za týden cena klesla o 2,02 Kč. Nejlevnější benzin v ČR nyní natankují řidiči v Karlovarském kraji, litr je tam v průměru za 44,65 Kč. Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, a to průměrně 47,18 Kč/l. Nejdražší paliva mají čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je tam za 45,96 Kč, nafty za 48,55 Kč.

Naopak nejdražší naftu prodávají aktuálně pumpy na Klatovsku, kde teď stojí v průměru 49,40 Kč/l, což je za týden o 1,22 koruny více. Benzin je v kraji nejdražší na Tachovsku, kde se prodává průměrně za 47,60 Kč, což je za sedm dní o 1,30 Kč méně.

Ceny pohonných hmot klesaly také v sousedním Německu. Srovnatelný typ benzinu se aktuálně prodává v přepočtu průměrně za 54,90 koruny, což je zhruba o dvě koruny méně než před týdnem. Za naftu zaplatí řidiči v průměrně po přepočtu 55,50 koruny, asi o tři koruny méně než před týdnem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ceny pohonných hmot, nafta, drahá nafta, drahý benzín, zlevnění pohonných hmot, Babišova drahota, benzín, pohonné látky, motorová nafta, Plzeňský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Ministerstvo financí České republiky, Německo, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty po deseti týdnech zdražování konečně mírně zlevnily i v Plzeňském kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.