Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Žena zatáhla za záchrannou brzdu v plně rozjetém vlaku, když projížděl tunelem o délce 4150 metrů

V plně rozjetém vlaku zatáhla za záchrannou brzdu osmačtyřicetiletá cestující. Stalo se to zrovna v okamžiku, kdy vlak projížděl Ejpovickým tunelem, který je dosud nejdelším tunelem v Česku, měří 4150 metrů a je na trati Plzeň – Praha. Vlak začal v tunelu prudce brzdit!

V každé vlakové soupravě je stále připravena k okamžitému použití pro případ nenadálé situace, kterou nelze vyřešit jinak. Madlo záchranné brzdy je připraveno k použití nejen pro samotné cestující, ale i dopravce. V těch nejnutnějších případech lze za záchrannou brzdu zatáhnout bez následků. „Takového jednání se dopustila žena, která za dosud přesně nezjištěné situace, zatáhla v plně rozjetém vlaku za madlo záchranné brzdy. Vlak začal v Ejpovickém tunelu prudce brzdit. Tou dobou se v něm nacházelo zhruba 50 cestujících a směřoval do železniční stanice Plzeň hlavní nádraží,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hokrová.

Po důkladné kontrole průvodčího, vlakvedoucího a svědků byla ve vlakové soupravě zjištěna konkrétní cestující, která madlo záchranné brzdy použila. „Vzhledem k tomu, že se žena při komunikaci nejevila v dobré fyzické kondici, byli přivoláni záchranáři, kteří si ji již ve stanici převzali do své péče. Přivolaní policisté zjistili její totožnost, na místě ale nebylo možné provést dechovou zkoušku ani orientační test na případné užití jiných návykových látek. Z tohoto důvodu u ní bylo v nemocničním zařízení zažádáno o odběr biologického materiálu,“ konstatoval mluvčí policie.

Při této události na železnici nedošlo k žádnému zranění osob, zpoždění vlaku a ani ke škodě na majetku. Policisté se dále touto událostí zabývají, zjišťují přesnou příčinu jejího vzniku a spolupracují s dopravcem.

Čidla v Ejpovickém tunelu opět prověřila hasiče. Už podruhé za krátkou dobu

Čidla v Ejpovickém tunelu opět prověřila akceschopnost hasičů. Na místo vyrazilo hned 18 jednotek hasičů i policisté. Po ohni ale ani památky. Proč se spustil falešný poplach budou hasiči dále zjišťovat.

Tragická nehoda hned po otevření tunelu

Do plného provozu byl Ejpovický tunel uveden po pěti letech výstavby 9. prosince 2018. Už 29. prosince se tam stala smrtelná nehoda. O život přišla v tunelu nezletilá dívka. Do tunelu vstoupila ze Zábělské ulice v Plzni na Doubravce a došla téměř do čtvrtiny tunelu, který má nejmodernější zařízení na detekci pohybu. Dívku srazil rychlík z Prahy. Byla na místě mrtvá. Není jasné, proč do tunelu šla.

Při vyšetřování tragédie vyšlo najevo, že zabezpečovací i kamerové systémy tunelu byly v době události funkční. Po vstupu dívky do tunelu se nespustil alarm. Zařízení totiž bylo v režimu testovacího provozu, který se stále ještě dolaďoval. V tunelu se využívá na detekci pohybu laserový systém. Kamery pak vyhodnocují, co se tam děje. Automatický poplach vyvolá jakýkoliv živý tvor od velikosti lišky. 

Loni v květnu se po železniční trati u Ejpovic v blízkosti tunelu pohyboval třiačtyřicetiletý cizinec. Muž uvedl, že měl namířeno do Plzně a cestu si chtěl zkrátit skrze tunel. Hazardéra se naštěstí podařilo včas zastavit a vyfasoval za své jednání tučnou pokutu ve výši 10 000 korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Ejpovický tunel, zastavený vlak, záchranná brzda, žena zastavila vlak v tunelu, tunel, Plzeň, Praha, Česko

Žena zatáhla za záchrannou brzdu v plně rozjetém vlaku, když projížděl tunelem o délce 4150 metrů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.