Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Silnice na západě Čech mohu ve vyšších polohách namrzat, silničáři varují také před silným větrem

Silničáři upozorňují řidiče, aby byli opatrní, a to zejména v horských oblastech. S námrazou by měli řidiči počítat například u Gerlovy Huti na Šumavě. Silnice jsou sice bez omezení sjízdné, většinou jsou ale mokré. Výstraha před silným větrem, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, je pro Plzeňský a Karlovarský kraj stále v platnosti až do osmé hodiny večer.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic může řidiče zaskočit také silný vítr. Ten potrápil celé Česko a způsobil omezení v dopravě i odřízl od elektřiny desetitisíce domácností. Například na Sněžce zaznamenali meteorologové nárazy větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. V Plzeňském kraji byla situace mírnější a hasiči měli od včerejšího rána zhruba dvacítku výjezdů, především k popadaným stromům na Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku.

Silný vítr by měl být zejména ve vyšších polohách. Maximální nárazy větru jsou zatím na západě Čech okolo 70, někde ale i 90 kilometrů v hodině. „Výstraha na silný a velmi silný vítr je v platnosti až do dnešní půlnoci. Nejsilnější vítr čekáme v dopoledních a odpoledních hodinách. K večeru bude vítr slábnout," uvedli meteorologové.

Na Klatovsku Sušicku očekávají zítra meteorologové tvorbu sněhových jazyků, na horách hrozí závěje. „Při cestování doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodlouženou dobou jízdy. Při jízdě v autě nezapomeňte na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla," doporučuje ČHMÚ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚSPK

Štítky silnice, sjízdnost, ČHMÚ, doprava, výstraha, námraza, vítr, Šumava, vichřice, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Sněžka, Luční bouda, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice na západě Čech mohu ve vyšších polohách namrzat, silničáři varují také před silným větrem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.