Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Chemnitzu začaly vozit cestující první dvě tramvaje ze Škody

První dvě za tramvaje ForCity ze Škody Transportation začaly vozit cestující v německém Chemnitzu (Saské Kamenici). Plzeňské strojírny tam dodají 14 vozidel za zhruba 950 milionů Kč. Tramvaje pro 281 cestujících, z toho 64 sedících, jsou nové koncepce - obousměrné, nízkopodlažní s nerezovou skříní. Jde o první město v Německu, kde slouží v provozu s cestujícími tramvaje vyrobené v Plzni, řekl viceprezident pro obchod Škody Transportation Zdeněk Majer.

Zakázka podle něj dokazuje, že škodovácké tramvaje mohou uspět ve veřejné dopravě západoevropských měst i v konkurenci největších světových firem. "Na německém trhu se nám v posledních letech daří. Osmdesát moderních tramvají zamíří v letech 2021 až 2027 na tratě mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg," uvedl Majer. Škoda Transportation tam loni v červnu zvítězila v tendru dopravního podniku Rhein-Neckar-Verkehr. Součástí je opce na dalších 34 vozidel, celková hodnota kontraktu včetně opcí činí téměř deset miliard korun.

Škoda Transportation zvítězila v tendru na dodávku tramvají pro dopravní podnik města Chemnitz (CVAG) v červnu 2016. Už v roce 2012 tam vozila cestující testovací tramvaj ForCity Alfa. Její provoz byl vyhodnocen jako velmi úspěšný a podle Majera byl základem pro pozdější nabídku. Další dvě tramvaje ForCity Smart Artic vyrobené ve finské Škodě Transtech jsou v provozu ve městě Schöneiche nedaleko Berlína.

"Cestující v Chemnitzu mají vozy s nejmodernějšími technologiemi - nápravnicovými podvozky, vzduchovým vypružením, bezpřevodovkovým pohonem a s motory osazenými permanentními magnety," řekl Majer. Široká rovná ulička nemá podélné sklony. Tramvaj se vzduchovým vypružením udržuje nástupní hranu ve stejné výši bez ohledu na zatížení vozu. Umožňuje tak nastupovat s vozíčky a dětskými kočárky bez přídavných ramp. Podle hlavního inženýra projektu Jaroslava Kulhánka se nabízí přirovnání k nástupu v metru. Vozy mají novou generaci elektrického pohonu i software. "Šlo o kompletní vývoj nové tramvaje. Spolupracovali jsme s odborníky z CVAG," dodal.

Tramvaj o délce 31,4 metru má klimatizaci pro řidiče i cestující, informační systém a audiosystémem pro zrakově postižené. Dva velké prostory mohou sloužit až pro čtyři invalidní vozíky nebo dětské kočárky, případně pro čtyři až šest jízdních kol.

Autoři | Foto skoda.cz

Štítky ČR, Německo, stroje, MHD, tramvaje, Škoda Transportation, Chemnitz, Škoda 15T, Plzeň, Chemnitzer Verkehrs-Aktiengesellschaft, Mannheim, Heidelberg, Ludwigshafen, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chemnitzu začaly vozit cestující první dvě tramvaje ze Škody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.