Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po několikaměsíční rekonstrukci se oficiálně otevřel most v Horšovském Týně, obří jeřáb ho musel celý rozebrat

Náročná oprava mostu na frekventované silnici II. třídy v Horšovském Týně si vyžádala uzavírku a nutné objízdné trasy. Od prosince je úsek opět oficiálně otevřený. Nový most vyšel Plzeňský kraj na 38 milionů korun. Kromě oprav samotného mostu byla součástí také obnova sochy a kříže, které k mostu přiléhají.

Most, který je vstupní branou do historického města z hlavního tahu Plzeň - Domažlice - Německo, byl od května zcela uzavřený, doprava musela jezdit po objízdných trasách. „Jsem si vědom, že omezení související s rekonstrukcí byla značná, ale věřím, že od teď most bude obyvatelům sloužit dlouho,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN)

Původní most byl ve velmi špatném stavu a při opravě ho museli dělníci rozebrat. V létě odstranil jeřáb přes 100 let starou ocelovou konstrukci a nainstaloval na místo deset nosníků, kdy každý měřil 18 metrů a vážil 48 tun. Plošné založení mostních podpěr posílily kořenové mikropiloty. Na obou stranách mostu jsou také nové železobetonové římsy v šířce 2,55 metru s ocelovým zábradlím. Celý most o délce 37,5 metru je nyní širší a měří 6,5 metru, takže se na něm vyhnou i dva nákladní vozy.

„Tato stavba je jednou z 68, které Správa a údržba silnic Plzeňského kraje letos realizuje. Jedná se o stavby financované z krajského rozpočtu, z příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury či z evropských peněz,“ doplnil Čížek.

Most za necelých 38 milionů korun opravil Plzeňský kraj z vlastních prostředků a z příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který uhradil 85 procent nákladů. Rekonstrukce zahrnovala také odvodnění mostu a jeho napojení na terén. Na levém břehu je nově předlážděna část chodníku, upravené je také napojení na zábradlí a nábřežní zeď v Žižkově ulici. V návaznosti na rekonstrukci stavebníci překládali inženýrské sítě. Opravili také části objízdné trasy a drobné kulturní památky jako jsou socha a kříž v bezprostřední blízkosti mostu na levé břehu řekly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto foto: KÚPK / video: Radomil Šmíd

Štítky doprava, rekonstrukce, most, Horšovský Týn, Plzeňský kraj, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, Pavel Čížek, Německo, Starostové a nezávislí, Plzeň, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po několikaměsíční rekonstrukci se oficiálně otevřel most v Horšovském Týně, obří jeřáb ho musel celý rozebrat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.