Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za jízdu vozy nižší kvality chce Plzeňský kraj od Českých drah pokutu přesahující tři miliony

Pokutu ve výši 3,24 milionu korun uložil Plzeňský kraj Českým drahám (ČD). Důvodem je porušení smluvních povinností na tratích Plzeň - České Budějovice a Plzeň - Cheb v roce 2019. Dopravce podle kraje nezajistil dostatečný komfort cestování, protože nasadil vozidla nižší kvality, která neměla wi-fi připojení, klimatizaci, lepší sedadla a vakuové toalety. ČD považují nedostatky za drobné a zatím neuvedly, zda pokutu uhradí.

O pokutě pro České drhy informoval zastupitelstvo Plzeňského kraje náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek (STAN). Podle jeho slov mohou nedostatky snížit zájem o cestování vlakem, lidé raději využijí individuální dopravy, což může snížit tržby, které jsou příjmem kraje. Jde zatím o největší pokutu kraje železničnímu dopravci.  

"Na těchto tratích jsme měli dáno, že i používaná náhradní vozidla budou dosahovat definovaných parametrů, ale ČD tam používaly vozy jiné, které nebyly klimatizované, nebyly nízkopodlažní a měly spoustu problémů," uvedl Pavel Čížek. Podle něj je pokuta za jízdy, kdy jel vlak horší kvality a jízdy byly přesně sečtené.

Kraj vyzval ČD k zaplacení pokuty, dopravce zatím nereagoval. Odmítne-li platbu, odčerpá kraj peníze z bankovní záruky. Pokuta vyplývá ze Smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejných drážní osobní dopravě. Organizátor dopravy v Plzeňském kraji (společnost POVED) kontroloval uvedené trasy a opakovaně v roce 2019 zjistil nedodržení především řazení specifikovaných vozidel, řekl Čížek.

„České dráhy věnují kvalitě železniční dopravy a přilákání zákazníků do vlaků v Plzeňském kraji velkou pozornost a region bude mít od roku 2022 k dispozici nejmodernější vozidlový park ČD. Už několik let investujeme do moderních bezbariérových souprav s komfortními sedadly a vybavených množstvím doplňkových služeb, jako je wi-fi, možnost dobíjení cestovní elektroniky a další," řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Přechod od starších vozidel na moderní je však postupný.

Přestože ČD už v roce 2019 zajišťovaly podle mluvčího značný rozsah moderních služeb v regionální dopravě a před nástupem pandemie zvyšovaly počty cestujících na železnici, nebylo možné u některých spojů z provozních důvodů tyto služby vždy zaručit. „Schválená pokuta souvisí s těmito drobnými nedostatky, které neměly zásadní vliv na kulturu cestování," dodal mluvčí ČD. Nedokázal říci, zda ČD pokutu zaplatí nebo se proti ní budou bránit.

Kraj podle Čížka postupuje stejně i u jiných dopravců a v červnu udělil šestimilionovou pokutu autobusovému dopravci Arriva za desítky neodjetých spojů loni v červnu a červenci. „Arriva se tomu brání. Pokutu jsme si strhli (z bankovní záruky) a teď nás budou za neoprávněné stržení financí asi žalovat," řekl náměstek hejtmanky pro dopravu. Čížek vítá případné soudní rozhodnutí o přiměřenosti pokut. Kraj tak bude po verdiktu vědět jak postupovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky Plzeňský kraj, pokuta, České dráhy, zastupitelstvo kraje, porušení smlouvy, cestování vlakem, Plzeň, Pavel Čížek, doprava, cestování, České Budějovice, Cheb, Starostové a nezávislí, Arriva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za jízdu vozy nižší kvality chce Plzeňský kraj od Českých drah pokutu přesahující tři miliony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.