Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Opozice z plzeňského zastupitelstva kritizovala načasování uzavírky části Americké třídy pro auta

Nedávná uzavírka horní části Americké třídy pro osobní dopravu a následné zhoršení dopravní situace v centru Plzně, i to bylo téma, které se dostalo na dnešní jednání plzeňského městského zastupitelstva. Opoziční Piráti se zajímali o to, zda vedení města tušilo, že se na léto i část podzimu chystá rozsáhlá uzavírka Purkyňovy ulice, která dopravu v blízkosti Americké ještě více zkomplikovala.    

„Chápeme nutnost zprůjezdnění úseku Americké třídy pro veřejnou MHD. Když jsme to tehdy posuzovali, mnohé výtky kritiků jsme rozptylovali tím, že jsme jim vysvětlovali, jak se pomocí ostatních ulic v okolí bude možné dostat na všechna místa. A že ve skutečnosti pro místní dopravu to uzavření Americké nebude nějakým velkým problémem,“ uvedl šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.  

„Bohužel jsme tehdy netušili, že se chystá rozsáhlá a dlouhodobá uzavírka Purkyňovy ulice. Já se ptám, jestli v červnu, kdy bylo poslední zastupitelstva před prázdninami, jestli už jsme věděli, že bude Purkyňova tak dlouho uzavřená? Jestli jsme náhodou nemohli přijmout a zrevidovat naše usnesení a odložit tu uzavírku Americké do té doby, než bude Purkyňova zprůjezdněna tak, aby ten nápor dopravy, která nemůže projíždět Americkou, byl rozptýlen. A nebylo to tak šokové, jako to v současné době je,“ konstatoval Bosák.  

Odpovědi se ujal náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Vozobule (TOP 09). „O Purkyňově ulici jsme věděli. A věděli jsme o ní tak, že měla být opravována podle různých bloků. Proto jsme říkali, že celé to území bude nějakým způsobem vždy obsloužitelné. Pak došlo ke změně toho, že se teď po 5. září začaly dělat dva bloky najednou tak, aby uzavírka skončila co nejdříve. Měla by skončit do konce října,“ vysvětlil náměstek Vozobule.

Ten zdůraznil, že se o celé uzavírce diskutovalo i s vedením centrálního plzeňského obvodu. MO Plzeň 3 zastával názor, posunout uzavření Americké pro veřejnou dopravu až do doby, dokud nebude opravena Purkyňova ulice. „Já jsem s uzavřením Americké souhlasil podle usnesení zastupitelstva. Že bychom nemohli prodloužit platnost usnesení, ale i proto že, jsem přesvědčen o tom, že Purkyňova ulice by neměla být náhradní tranzitní komunikací za Americkou,“ uvedl Vozobule.

Americká je uzavřena zhruba tři týdny. „Myslím si, že budeme chytřejší za týden, za dva, co se týká těch detailních dat. Změnili jsme na křižovatkách některé signální plány. Samozřejmě jsou delší fronty v ulici U Trati, Osobně jsem ten úsek projížděl v různých časech, měřil jsem si to, vždy jsem se do pěti minut dostal skrze tu křižovatku. Ta kapacita je plnější. Purkyňova se po opravě otevře a bude průjezdná jako doposud. Ale opravdu nebylo cílem, aby se podstatná část dopravy přenesla tam. Cílem bylo, aby se udržela obsluha všech bloků domů v okolí. Což se děje. Teď je tam komplikace v objemu dopravy. Postupem doby už se ukázalo, že řada motoristů řeší dopravní pohyb po městě jinými cestami, nepřetěžují toto území a volí jiné trasy,“ dodal náměstek pro dopravu.

Americká je uzavřena pro automobily od Škroupovy po Resslovu ulici a v opačném směru od Goethovy po ulici V Šipce. Do uzavřené části může pouze MHD, cyklisté, taxi, vozy záchranného systému, zásobování a místní obsluha. Definitivní uzavírku odhlasovali zastupitelé města letos v únoru. Stalo se tak po 18 letech od prvních návrhů na zlidnění Americké třídy. Uvedeným úsekem denně projelo přes 15 500 vozidel a z MHD tam vystoupí a nastoupí na 25 tisíc lidí. Nejvíce tam ve špičce trpěli řidiči MHD, kteří na 500 metrech nabírali až 16 minut zpoždění a doprava se tam pohybovala rychlostí 2,5 km/h. Město připravuje přeměnu Americké na hlavní městskou obchodní třídu. Rozšíří chodníky, vysadí nové stromy a zeleň.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Americká třída, doprava, Česká pirátská strana, Plzeň, městská hromadná doprava, Michal Vozobule, Pavel Bosák, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice z plzeňského zastupitelstva kritizovala načasování uzavírky části Americké třídy pro auta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.