Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První část amerického konvoje dnes dorazí do Plzeňského kraje

První část amerického konvoje mířící na cvičení NATO v Maďarsku projede dnes Plzeňským krajem. Na hraniční přechod v Rozvadově na Tachovsku by měli vojáci přijet kolem osmé hodiny večer. Policisté upozorňují, že provoz na dálnici D5 bude omezen na některých sjezdech a nájezdech.

Přesunu se účastní zhruba 600 amerických vojáků se 190 kusy techniky. Celá akce je rozdělena do tří konvojů po skupinách. „V každé skupině bude od 10 do 20 kusů kolové technikyKaždý konvoj na území České republiky stráví maximálně 48 hodin a bude přejíždět s denním odstupem. Skupiny vozidel budou mít mezi s sebou hodinové rozestupy tak, aby byla zajištěna bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a minimální narušení plynulosti běžného silničního provozu," informovala Magdalena Dvořáková z Generálního štábu Armády České republiky.

Po dálnici se poté přesunou do Rančířova na Jihlavsku, kde přespí. Druhý den pak vyrazí do Břeclavi, kde Českou republiku opustí. Armáda ČR americkým jednotkám poskytne logistickou podporu. Průjezd konvojů bude koordinovat ve spolupráci s Policií České republiky, Vojenskou policií a ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby konvoje nijak neomezovaly běžný silniční provoz.

„V této souvislosti budeme dohlížet na bezpečný průjezd vojenských vozidel a bezpečnost a plynulost dopravy na dálničním tahu. Provoz vozidel bude omezen pouze na sjezdech a nájezdech, na kterých bude vojenská technika sjíždět nebo naopak najíždět na těleso dálnice D5,“ uvedla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová.

Zároveň dodala, že je důležité, aby se řidiči v žádném případě nesnažili mezi konvoj vjet a narušit kolonu. „Je nutné si uvědomit, že se jedná o těžkou armádní techniku a každý nestandardní manévr by mohl mít za následek kolizi, která by mohla mít až fatální následky. Počítejte tedy s tím, že kolonu vozidel musíte předjet celou nebo jet za ní.  Pokud budete mít v plánu sjet z dálnice, doporučujeme vám jet za kolonou armádní techniky a  následně dálnici bezpečně opustit,“ dodala Burešová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky konvoj, americká armáda, přejezd přes Česko, vojenské cvičení, hranice, Plzeňský kraj, dálnice, NATO, technika, Česko, Maďarsko, okres Tachov, Rozvadov, Armáda České republiky, Magdalena Dvořáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První část amerického konvoje dnes dorazí do Plzeňského kraje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.