Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedna srnka za druhou, střetů vozidel se zvěří teď dramaticky přibývá

Pět nehod, při nichž se osobní automobily střetly se srnkami, vyšetřovali policisté během 24 hodin na silnicích na Domažlicku. Od počátku letošního roku policisté přijali již pětadevadesát oznámení o střetech vozidel s lesní zvěří. Celou řadu dalších takových nehod ale mnozí motoristé vůbec nehlásí. Ukážeme vám, jak jeden takový den plný střetů se zvěří vypadal. A chybět nebudou ani užitečné rady, jak se zachovat před podobnou nehodou i po ní.

Na silnici mezi obcemi Vidice a Miřkov vběhla náhle srna z levé strany do jízdní dráhy řidiči vozu značky Renault. Motorista nedokázal střetu zabránit. Zvíře bylo při střetu usmrceno a převzal si ho člen příslušného mysliveckého sdružení. „Další nehoda se stala o půl hodiny později v 04:35 hodin na silnici I/22 mezi Hlubokou a Brnířovem. Tentokrát srnka vyběhla z pravé strany před vůz značky Škoda. Po střetu zvíře uteklo. Na vozidle policisté zjistili srst,“ popsala první dvě ranní nehody policejní mluvčí Dagmar Brožová.  

Další střet se zvěří zaznamenali policisté v 06:55 hodin na silnici mezi obcemi Spálenec a Česká Kubice. Řidiči osobního vozidla tovární značky Fiat vběhla náhle z levé strany do jízdní dráhy další srna a došlo ke srážce. I v tomto případě zvíře z místa střetu uteklo a nebylo nalezeno. Policisté na vozidle opět našli jen srst.

Další dopravní nehoda se stala v 18:55 hodin, a to na silnici mezi obcemi Holýšov a Ohučov. A opět šlo o srnu. Řidič jel s osobním vozidlem BMW a srna mu náhle vběhla do jízdní dráhy zleva. Po střetu zvíře uteklo a nebylo nalezeno. Poslední oznámená nehoda, kterou na Domažlicku během zmíněných čtyřiadvaceti hodin způsobila zvěř se stala 04:55 hodin. Řidič s vozem Škoda jel od Vránova na Křenovy a srazil srnu, která mu do jízdní dráhy vběhla náhle z levé strany. Řidič už nedokázal střetu zabránit.

Ve všech případech se dopravní nehody obešly bez zranění osob a rovněž u všech řidičů dopravní policisté vyloučili požití alkoholických nápojů před jízdou.

Neexistuje návod, jak při setkání se zvířetem na silnici reagovat. Každá situace je jiná, ale připomeňme si několik obecných zásad, které ji mohou pomoci zvládnout.

Pokud řidič jede místem, kde se zvěř dá předpokládat, tedy kolem lesů nebo polí, je dobré, aby zpomalil. Silnice možná láká k rychlejší vyjížďce, ale jen přiměřená rychlost může střetu zabránit. Ke střetům nejčastěji dochází časně zrána či za setmění. Zvěř v blízkosti silnice nejčastěji signalizují její světélkující oči. V takovém případě je nutno ztlumit dálková světla, která zvěř oslepují, okamžitě snížit rychlost a připravit se na případné brzdění. Pokud zvíře neuteče, je možné zkusit ho vyplašit zatroubením.

Jestliže uvidíte přes cestu přebíhat jednu srnku, mějte se na pozoru a raději hodně zpomalte nebo zastavte. Zbytek stáda je s největší pravděpodobností poblíž. Berte také vážně dopravní značení kolem silnic, které na pohyb zvěře upozorní. Když zvíře vběhne na silnici na poslední chvíli, je několik možností, jak zareagovat. Hlavní je zachovat chladnou hlavu. Upozorňujeme, že ve chvíli, kdy je střet nevyhnutelný, není dobré se zvířeti vyhýbat. Vozidlo se může dostat do smyku, stát neovladatelným a nabourat třeba do stromu. Taková nehoda pak může mít mnohem vážnější následky než sražení srny nebo divokého prasete.

„Doporučení odborníků zní jasně, brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz. Je to velmi náročné na psychiku, ale nezapomínejte, že auta jsou na takový náraz dobře konstruována. Deformační zóny vpředu pohltí velkou část energie nárazu. Jakýkoliv jiný manévr, hlavně pak zbrklá reakce a pokus o vyhnutí se, nemusí skončit dobře,“ varuje mluvčí policie Dagmar Brožová.

Dále je nutné zmínit, že při srážce se zvěří vzniká škoda jejímu majiteli, kterým je většinou místní myslivecké sdružení. Proto zde platí povinnost oznámit dopravní nehodu policii. A to i v případě, že zvěř z místa utekla. Upozorňujeme řidiče, kteří by si usmrcené zvíře chtěli ponechat, že jejich jednání bude kvalifikováno jako trestný čin krádež či pytláctví, za který hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky střety se zvěří, nehoda, sražená zvěř, Domažlicko, silnice, havárie, okres Domažlice, Renault, dopravní nehoda, Vidice, BMW, Fiat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedna srnka za druhou, střetů vozidel se zvěří teď dramaticky přibývá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.