Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoufalí řidiči kamionů před přechodem Rozvadov čekají v 10 km dlouhé koloně na testy

, aktualizováno 17. února 2021, 17:50

Dálniční hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku je dočasně neprůjezdný. Na české straně je v pravém pruhu, v němž se testuje na covid, sedmikilometrová fronta hlavně kamionů. Poslední tři kilometry stojí vozidla ve všech pruzích včetně odstavného. Policisté pracují na rychlém zprůjezdnění, řekla po 16:00 policejní mluvčí Veronika Hokrová. Podle informací novinářů jsou problémy na české i německé straně u bavorských policejních kontrol.

Na dálničním hraničním přechodu Rozvadov na Tachovsku byla od rána fronta automobilů na výjezdu do Německa. Po 12:00 byla dlouhá deset kilometrů, o dva víc než ráno. Šlo hlavně o kamiony cizinců. Řidiči, kteří nemají test na covid, musí jet přes přechod v pravém pruhu, kde je fronta. Ti, kdo ho měli z vnitrozemí, mohli jet ještě odpoledne v levém, volnějším pruhu, kde se tvořily menší kolony až u německých policejních kontrol.

Na Folmavě a ve Všerubech, hraničních přechodech na Domažlicku, je průjezd vozidel plynulý. Nejsou tam testovací stanoviště a řidiči přijíždějí s testy z vnitrozemí. Policisté doporučují řidičům osobních aut, aby využívali jiné hraniční přechody než Rozvadov, nebo měli potvrzení o negativním testu z vnitrozemí už před cestou. Každý, kdo překračuje hranici, ho musí mít v němčině nebo angličtině, ne starší než 48 hodin. Nutná je i digitální registrace při vstupu do SRN.

Od neděle je na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově testovací stanoviště Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ. V úterý večer tam přibylo druhé, které zajišťují krajští hasiči.

„Na místo už jsme za dva dny dopravili tři kontejnery a tři elektrocentrály,“ řekl mluvčí hasičů Petr Poncar. Jeden kontejner využívají hasiči, druhý samaritáni a ve třetím vydávají hasiči čaj. Fronta zájemců je trvale 350 až 400 řidičů. Policie je pouští postupně.

„Za včerejšek (úterý) jsme udělali na odběrovém místě na dálničním přechodu 573 lidí a na starém rozvadovském přechodu 172 testů. A dnes v 08:00 už jsme byli zase na 500 testech," řekl koordinátor odběrových týmů Stanislav Částečka z asociace samaritánů. Na stanoviště na starém Rozvadově mohou jezdit řidiči po předchozí rezervaci mezi 06:00 do 14:00, zatím má být v provozu do soboty.

Obec Rozvadov je zahlcená kamiony, jezdí i neobjednaní řidiči. Non-stop stanoviště na dálnici je bez rezervace, organizovat tam frontu je ale problematické. Mezi řidiči kamionů je zhruba 98 procent cizinců, hodně jich je z jihovýchodní Evropy. Podle informací od českého řidiče kamionu se tam čeká na test až 20 hodin.

„Náš tým provedl od včerejších (úterních) 20:00 do dnešních 05:00 přes 380 odběrů, od 05:00 do 07:00 dalších 60. Tempo má jeden odběr za dvě minuty," řekl Poncar. Kromě Rozvadova zajišťují hasiči odběry v Tachově, Domažlicích, Stodě a dnes i pro krajskou hygienickou stanici. V úterý měla na stanovišti na rozvadovské dálnici začít provádět odběry soukromá firma, zatím podle Poncara nedorazila. "Doufáme, že nás během dneška vystřídají," řekl Poncar. Podle Částečky tam hasiči budou nejméně do 20:00.

Německo považuje ČR za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru, takže od neděle obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s ČR. Hranice mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musejí do karantény. Výjimku mají nákladní dopravci a někteří pendleři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto tagesschau.de

Štítky testování, dálnice D5, kolony kamionů, hasiči, samaritáni, hraniční přechod, Rozvadov, COVID-19, Německo, okres Tachov, Česko, Krajská hygienická stanice, Evropa, Všeruby, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoufalí řidiči kamionů před přechodem Rozvadov čekají v 10 km dlouhé koloně na testy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.