Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Německá policie přísně střeží hraniční přechody s Českem, k nám nepustí téměř nikoho

Téměř žádné automobily nepouští od nedělního rána německá policie na západočeských hraničních přechodech do Česka. Na hranicích začaly už od půlnoci přísnější kontroly lidí, kteří z České republiky míří do Německa. Přechody střeží velké množství policistů, velmi pečlivě prověřují každého pendlera, který mířil za prací. Německé automobily se v drtivé většině případů před přechodem otáčely a vracely zpět do německého vnitrozemí.

Od půlnoci Německo obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou. Důvodem je špatná epidemická situace v ČR, kterou Německo nově považuje za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací. Zpřísněné epidemické hodnocení Česka ještě více komplikuje cestování mezi oběma zeměmi, za prací tak přes hranice mohou dojíždět jen zdravotníci a další zaměstnanci kritické infrastruktury. Omezen je i průjezd Německem.

Německá policie na hraničním přechodu ve Strážném na Prachaticku nebo v Železné Rudě na Klatovsku nepouští dnes do země téměř žádná auta. Provoz byl minimální. Velký provoz byl na přechodech podle pendlerů v sobotu. Ve Strážném se čekalo i hodiny.

Chytrá karanténa dnes na twitteru uvedla, že posílí nebo otevře odběrová místa na testování na hraničních přechodech Strážný, Rozvadov, Železná ruda, Pomezí nad Ohří i na Hoře sv. Šebestiána.

Hraniční přechod v Železné Rudě střežilo z německé strany z Bavorské Rudy 12 německých policistů. Reportér Plzeňské Drbny nezaznamenal v době mezi 13.00 a 14.00 průjezd žádného německého vozidla do českého vnitrozemí. Několik německých automobilů, které přijely k přechodu, nechali němečtí policisté otočit a přes hranici je nepustili. Projelo jen několik automobilů s českými pendlery. To ve směru do SRN byli viditelně podrobeni velmi pečlivé kontrole.

"Mohu jen konstatovat, že bezpečnostní aspekt dostal v tuto chvíli v Německu zelenou, tranzit červenou," řekl k situaci český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. „Ještě lze asi dodat pro vysvětlení, že boj s nemocí covid-19 je nyní v Německu ve velmi vážné fázi, a proto sahají úřady k přísným restrikcím. Bohužel,“ doplnil velvyslanec.

Dosavadní výklad německého karanténního nařízení tranzit umožňoval, pokud by osoby projíždějící Německem měly negativní testy. Německo nyní ale sdělilo, že pro tranzit bude vyžadovat nezbytné důvody, kterými nebudou například cesta za prací do Bruselu či zaplacená dovolená v Itálii. Za nezbytné důvody Berlín uznává jen ty humanitární a vedle toho transport zboží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky hranice, cestování, uzavření hranic, vláda, pendleři, koronavirus, Německo, Plzeňský, Česko, hraniční přechod, policie, Železná Ruda, Tomáš Kafka, Itálie, Berlín, okres Prachatice, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německá policie přísně střeží hraniční přechody s Českem, k nám nepustí téměř nikoho  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.