Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zasněžené a namrzlé silnice značně komplikují dopravu v Plzeňském kraji

, aktualizováno 8. února 2021, 11:30

Vrstvy sněhu a mráz značně komplikují dopravu v Plzeňském kraji. Podle silničářů je to nejhorší situace v letošní zimě. Problémy mají hlavně kamiony, které by hlavně na silnice II. a III. třídy dnes neměly ještě pár hodin vyjíždět. Údržbové vozy budou v terénu celý den. Odpoledne už nemá sněžit, ale ještě více mrznout. Na jižním Plzeňsku se před polednem stala velmi vážná nehoda, na místě zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby.

Všem řidičům doporučují silničáři maximální opatrnost. "Pokud nemají zimní gumy, tak ať to ani nezkouší," uvedl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.. V celém regionu jsou dnes v 06:30 teploty kolem mezi minus sedmi až osmi stupni Celsia.

"Každou chvíli to někde stojí. Kamiony se hnout nemohou. Situace se soustavně mění," konstatoval dispečer. Podle Slapničky nikde nejsou hodinové kolony, ale každou chvíli ve stoupáních stojí nákladní vozy, které nemohou vyjet.

V nižších polohách napadlo v noci deset centimetrů sněhu, na Šumavě a v Českém lese 15 až 30 cm. Kamiony mají problémy i v kopcích na hlavních silnicích I. třídy, a to i v Plzni, například u obchodního centra Olympie k dálnici D5 nebo na jihu Plzeňska u Měcholup. "Pokud bych byl řidičem kamionu, tak bych chvíli počkal, hlavně na silnicích II. a III. třídy. Některé nákladní vozy jedou, některé zastaví, ale problémy tam má každý," řekl Slapnička. Posypové vozy se více soustředí na hlavní tahy, které svádí dopravu do okresních a větších měst.

Na hlavních tazích i po pluhování zbývá vrstva sněhu nebo vyjeté koleje. "Je minus sedm osm stupňů a sůl má také nějaké limity a její účinnost v takovém mrazu není taková," dodal.

Sněžení, které už je v Plzeňském kraji jen ve vyšších polohách, by mělo odpoledne ustat a k večeru se začne vyjasňovat. "Ale bude ještě více mrznout," dodal dispečer. 

I ve vyšších oblastech Šumavy jsou silnice po chemickém ošetření a pokrývá je vrstva rozbředlého sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na silnici I/230 u Přeštic havarovaly dva osobní automobily. Nehoda se obešla bez zranění. Další dvě vozidla nabourala v Průmyslové ulici v Plzni. Rovněž i tam nebyl nikdo zraněn. 

"S ohledem na aktuální stav komunikací upozorňujeme všechny řidiče, aby při svých cestách dbali zvýšené opatrnosti a přizpůsobili jízdu povaze a stavu vozovky. Policisté již tuto situaci aktivně řeší tak, aby byly co nejdříve vytvořeny podmínky pro plynulý provoz na plzeňských komunikacích," informovala mluvčí policie Veronika Hokrová. 

Kolem jedenácté hodiny zachovali záchranáři u dopravní nehody osobního automobilu a nákladního automobilu v Žinkovech na jižním Plzeňsku. "Alkohol u řidiče nákladního auta policisté vyloučili dechovou zkouškou, u řidiče osobního vozu nařízen odběr krve. Přesnou příčinou a okolnostmi dopravní nehody se zabývají policisté z Územního odboru Plzeň-venkov," sdělila policejní mluvčí Ivana Jelínková.

"Asi pětatčicetiletý muž tam při střetu utrpěl velmi vážná zranění. V bezvědomí na řízené plicní vevtilaci ho letecká záchranná služba transportovala na oddělení Emergency do plzeňské fakultní nemocnice," uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

V Žihli na severním Plzeňsku zase skončil osobní automobil v potoce. "Vozidlo jsme vyprostili. Nehoda se obešla bez zranění a bez úniků pohonných hmot," řekl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSPK

Štítky sníh, mráz, zasněžené silnice, nehody, varování, silničáři, Plzeňský kraj, silnice, doprava, automobil, Plzeň, Šumava, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasněžené a namrzlé silnice značně komplikují dopravu v Plzeňském kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.