Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ranní cestu pendlerů za prací zbrzdilo na hranicích v Plzeňském kraji povinné testování

Nápor pendlerů zažily dnes ráno hraniční přechody v Plzeňském kraji, přes které jezdí lidé za prací do Bavorska. Dvoukilometrová fronta osobních automobilů stála před přechodem na Folmavě na Domažlicku. Důvodem byla zpřísněná opatření, podle kterého nově musí pendleři jezdící z České republiky do Německa pravidelně předkládat negativní test na koronavirus. Někteří z nich to vnímají jako komplikace při jejich cestě za prací.

„Nejvíce se kolony tvořily na Folmavě. Ta je v současné době již bez kolon a plně průjezdná. Zhruba půlkilometrová fronta je také v Lískové na Domažlicku a než se dojede k hranicím, tak to trvá zhruba půl hodiny, na Folmavě asi hodinu,“ uvedla mluvčí. Fronty se netvoří v Železné Rudě na Klatovsku. Na německé straně přechodu jsou odstavené desítky vozů a čeští pendleři stojí frontu na ulici před Arberlandhalle v Bavorské Železné Rudě, kde testují zdarma od 05:00 do 09:00.

Na všech třech přechodech jsou na německé straně mobilní testovací stanice, na nichž Němci dělají zdarma pendlerům antigenní rychlotesty. Čeští policisté tam zatím podle mluvčí Brožové nekontrolují, jen v případě potřeby budou dohlížet na dopravní situaci.

Dálniční přechod Rozvadov, největší v Plzeňském kraji, je podle tachovské policejní mluvčí Dagmar Jirouškové průjezdný bez front. Na německé straně je odběrové místo až dále za hranicí u města Vohenstrauss v Horní Falci.

Pendleři považují testování za perzekuci

O situaci před hraničními přechody se na sociálních sítích vzájemně informují pendlěři. "Přjížděla jsem přes Kubci v 7:30. Když jsem viděla, že je to ucpané skoro ke kasinu, otočila jsem to na Všeruby. Ani človíček tam! A jela jsem na testy do Chamu. Tohle je brutální,“ píše jedna z diskutujících Lenka A. „Buďte rádi, že jste v teple. Nás pustili v 5.30 do fronty před odběr a víc jak hodinu jsme mrzli. Odběr taky hrůza," popisuje zase svoji zkušenost Blanka K.

"Je to perzekuce. Spousta našich lidí dělá ve fabrikách a tam pracuje třeba 200 Němců, kteří nejsou testovaní. Pro nás je to komplikace, jako kdybyste museli vy v Čechách před prací na testy," řekl pendler Václav Valdman ze Železné Rudy. Ve frontě na chodníku v Bavorské Železné Rudě čekal 2,5 hodiny, výsledek se dozví na e-mailu do dalších 30 minut. Jezdí v Regenu s odpady a na testy bude muset znovu v úterý a ve čtvrtek, ale to už se objednal ve Viechtachu. Doufá, že po intervencích nebo žalobách by je mohl opět zrušit bavorský správní soud jako v listopadu.

"Kdyby byly jen dvakrát týdně, ale tohle nejde časově skloubit. Budeme chodit jenom do práce a na testy. A tady budeme stát v zimě tři hodiny a pak stejně budeme všichni nemocní. Proč musíme my třikrát čtyřikrát a Němci nemusí," řekla Lenka Sobotková z Hartmanic. Pracuje v Grafenau v kovovýrobní firmě. Na testech už byla 15krát a je negativní, nakažených Čechů je podle ní minimum, takže do práce už jezdí jenom ti negativní a pendleři si navíc dávají hodně pozor.

"Od jara mám roušku celou pracovní dobu," řekla Marcela Drozdová z Nemilkova, která pracuje jako prodavačka ve Zwieselu. Podle ní už nejsou volné termíny na registrace v bavorských městech, a když se uvolní, tak může být v práci.

"Je to úplně jednoduché. V Německu chci být a k nám dělat nepůjdu. Německá nařízení navíc fungují. Dá se to (testování) zvládnout, dnes mám odpolední," uvedl pendler z Čachrova, který pracuje v Německu v dřevařské firmě od roku 1991. Chodí každý týden na testy v Regenu, i když nemusel, ale teď už tam nejsou volné termíny, aby zvládl pondělí, středu a pátek. "Možná se postará firma," dodal.

Německo od neděle pokládá ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast a nařídilo testy na covid-19 každých 48 hodin. Mírnější situace je aktuálně v Sasku, které se dohodlo s Čechy na kompromisu a chce dva testy na koronavirus týdně.

Podle prezidentky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové panuje mezi pendlery velká nervozita. Spolu s ministerstvy a vládou tlačí na bavorskou vládu, aby počet povinných testů pendlerů snížila. Dnes by spolu měli opět mluvit český premiér a předseda bavorské vlády. Podle Vintrové kvůli častým povinným testům, které jsou "logisticky neproveditelné", zkolabují obě strany pohraničí. Čechů jezdí denně do Německa za prací kolem 60 000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSKVK

Štítky pendleři, přechody, testování, Plzeňský, Plzeňský kraj, Německo, Česko, COVID-19, okres Domažlice, Bavorsko, Němci, vláda, Železná Ruda, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ranní cestu pendlerů za prací zbrzdilo na hranicích v Plzeňském kraji povinné testování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.