Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začala rekonstrukce vozovny Slovany, bude mít i obří zelenou střechu nemající obdoby

Za plného provozu se uskuteční jedna z největších akcí v novodobé historii společnosti Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Právě začala rekonstrukce vozovny Slovany. Vyřešit má především problém nedostatečné kapacity a špatného technického stavu budov. Objekt se bude pyšnit obří zelenou střechou, která nemá obdoby. Celkově jde o zakázku za 1,6 miliardy korun.

Kromě nesrovnatelně vyšší kvality technického vybavení poskytne vozovna nové zázemí pro zaměstnance a celkově se mnohem lépe a citlivěji vyřeší její sousedství v těsné blízkosti obytné zóny.

„Vozovna tramvají na Slovanech se poprvé otevřela již v roce 1943, kde stála nejprve téměř osamoceně, postupně vznikaly v okolí budovy, až vozovnu obklopila celkově zástavba. V 60. letech vznikla další část vozovny a v 80. letech přirostla poslední část. Vzhledem ke stáří vozovny je nutná kompletní rekonstrukce, která potrvá pouze dva roky a kterou zvládneme bez omezení provozu ve městě,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

„Do všech přípravných prací, které předcházely začátku rekonstrukce, jsme investovali mnoho energie. Vyhotovení projektu dle náročných požadavků, výběr zhotovitele, získání dotace v úctyhodné výši 720 milionů korun a mnoho dalších dílčích kroků, to vše umožnilo zahájení prací ve vozovně,“ říká Roman Zarzycký (ANO), náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Tento týden začala příprava na demolici a první menší bourací práce objektu garáží v severní části areálu. První velký demoliční zásah je naplánovaný na polovinu příštího týdne. Dále budou práce postupovat dle stanoveného harmonogramu. Do konce letošního roku se počítá se začátkem demolice staré haly, zahájením výstavby východní části kolejiště a výstavbou provizorního zázemí pro servisní organizaci.

„Modernizace tramvajové vozovny má velký význam pro veřejnou dopravu ve městě Plzni. Vedle toho nové budovy vylepší i klima v areálu a jeho okolí, když všechny budou mít zelenou střechu, což zamezí tomu, aby areál vozovny byl obrovským tepelným ostrovem. Vznikne tak unikátní projekt 16 tisíc metrů čtverečních zelených střech,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Na veřejnost bude mít dopad stavební práce na Slovanské aleji, které budou zahájeny v pondělí 16. listopadu. Od tohoto dne bude vjezd povolen pouze pro vozidla MHD a dopravní obsluhu. Dokončení rekonstrukce vozovny Slovany je plánováno na konec roku 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky vozovna Slovany, PMDP, rekonstrukce vozovny, zahájení rekonstrukce, zelená střecha, rekonstrukce, Plzeň 2-Slovany, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeň, Martin Baxa, ODS, Roman Zarzycký, Michal Vozobule, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala rekonstrukce vozovny Slovany, bude mít i obří zelenou střechu nemající obdoby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.