Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Při střetu osobního vlaku s lokotraktorem ve Kdyni se zranilo 19 osob

, aktualizováno 9. září 2020, 18:05

Osobní vlak se služebním vlakem táhnoucím měřící vůz se dnes ráno srazil na nádraží ve Kdyni na Domažlicku. Na místo okamžitě vyrazily všechny složky IZS. Podle aktuálních informací se při nehodě zranilo 19 osob. Šest vážně zraněných transportovaly do plzeňské a pražské nemocnice vrtulníky záchranných služeb. Způsobená škoda činí téměř pět milionů.

Nehoda se stala krátce po sedmé hodině ranní. Vlak projel bez zastavení stanicí v Kdyni a nedaleko od ní se pak srazil s lokomotivou táhnoucí měřicí vůz. Strojvedoucí vlaku se ale podle všeho ve stanici zabrzdit snažil. 

"Momentálně z místa události transportujeme čtyři osoby leteckou záchrannou službou směr Plzeň do fakultní nemocnice na oddělení Emergency. Dvě osoby jsou při vědomí se středně těžkým zraněním.  Zasahuje i jihočeský záchranářský vrtulník, který míří se dvěma pacienty se středně těžkým zraněním do Motolské nemocnice do Prahy," inforovala Mária Svobodová ze záchranné služby.

Záchranáři nakonec na místě ošetřili a transportovali do nemocnic v regionu celkem 19 osob. Zdravotnické operační středisko Plzeňského kraje vyhlásilo 2. stupeň trauma plánu. „Nasazeno bylo do záchranné akce sedm vozu ZZS, Inspektor provozu, vůz pro řešení hromadného postižení osob a dva vrtulníky LZS K-7 s LZS K-13. Čtyři osoby utrpěly vážná zranění a vrtulník je transportoval do FN Plzeň  na oddělení Emergency. Dvě další osoby převezl vrtulník do pražské nemocnice Motol,“ shrnula zásah mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Dalších 16 zraněných bylo ošetřeno a transportováno se středně těžkými a převážně lehkými zraněními do okolních nemocnic Domažlice, Klatovy, Stod. „Vrtulník LZS se na místo vrátil, aby pomohl s transportem dvou zraněných, kteří směřovali do FN na urgentní příjem. Všichni zranění jsou již převezeni do nemocnic,“ doplnila mluvčí záchranné služby. U nehody bylo i pět dětí. Žádné z nich nebylo těžce zraněno. 

FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků ve Kdyni

Středa, 9. září 2020, 11:27

FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků ve Kdyni
FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků ve Kdyni

Hasiči vyprostili jednu osobu bez pomoci hydrauliky. Další čtyři osoby vyvedli a vynesli ze soupravy osobního vlaku. Hasiči také asistují záchranářům při ošetřování zranných osob. 

Hasiči Spávy železnic povolali k nehodě dva jeřáby a podvalník, na který bude naložen vykolejený osobní vlak. Následně bude po silnici transportován. 

„Osobní vlak jedoucí z Klatov do Domažlic projel odjezdové návěstidlo zakazující jízdu, vjel do postavené vlakové cesty pro služební vlak a následně se s tímto vlakem srazil,“ objasnil příčiny nehody mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Vyšetřování nehody dál pokračuje na místě. Střetem vlaků se zabývá i policie. Případ evidují jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Více o nehodě napoví až rozbor záznamu elektronického rychloměru a všech dalších souvislostí.

České dráhy na twitteru uvedly, že hasiči museli vyprostit ze zdemolované kabiny vlaku strojvedoucího. "Šetření příčin je teprve na začátku, ale zatím vše nasvědčuje, že strojvedoucí ve stanici brzdil. Technická kontrola byla v pondělí – bez závad,“ uvedly České dráhy.

Na osobním motorovém voze vznikla škoda 4,2 milionu korun, dalšího půl milionu je škoda na lokomotivě služební technické soupravy a za 50 tisíc korun je škoda na drážní infrastruktuře.

Provoz na trati mezi Kdyní a Domažlicemi je přerušen. Jezdí náhradní autobusá doprava. Omezení předpokládají dráhy zhruba do 17:00.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK / LZS

Štítky srážka vlaků, nehoda na železnici, nehoda se zraněním, osobní vlak, Kdyně, havárie, nemocnice, okres Domažlice, Fakultní nemocnice v Motole, České dráhy, Plzeň, Domažlice, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Při střetu osobního vlaku s lokotraktorem ve Kdyni se zranilo 19 osob  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.