Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pokuta za špatně štípnutý lístek? Žádnou neevidujeme, říkají z dopravních podniků

Stížnost na sociálních sítích rozproudila debatu o pokutách v hromadné dopravě. Mladá žena si postěžovala, že její sestra dostala pokutu za špatně označenou jízdenku. To ale dopravní podniky odmítají. Nejčastější pokuty jsou podle mluvčího Reného Vávra u jednotlivého jízdného v případech, že cestující jede ještě se starou a neplatnou jízdenkou.

„Chci upozornit na dva mladé revizory, kteří kolem druhé odpoledne kontrolovali v autobuse moji sestru. Ta měla štípnutý desetikorunový lístek a spěchala si něco vyřídit do města. Oni ale řekli, že ten lístek je neplatný, protože je špatně štípnutý a dali ji pokutu. Dávejte si pozor,“ to napsala jedna z diskutujících na facebookové stránce Plzeňáci. Reakce na sebe nenechali dlouho čekat. Dopravní podniky ale odmítají, že by revizoři dali pokutu za takovýto přestupek.

„Neevidujeme žádné stížnosti, že by se špatně označila jízdenka a ten člověk dostal pokutu. Za letošní rok se zaznamenalo několik pokut, že lidé měli ještě starou jízdenku, protože od ledna 2020 došlo ke změně ceny u jednotlivého jízdného. U papírových z 18 na 20 korun a u zlevněného z 9 na desetikorunu. Takže bylo pár pokut, protože lidé měli jízdenku v té staré hodnotě,“ uvedl mluvčí dopravních podniků René Vávro.

Pravda odhalena

Druhého dne od našeho telefonátu s dopravními podniky se sami ozvali, že celou věc ještě přezkoumali. Nakonec se ukázelo, že vina rozhoně není na straně revizorů, ale cestující, která si lístek štípka 2x a pokaždé v jiném spoji. Takto ovšem jednorázové jízdenky nefungují a tak byla pokuta oprávněná. Mluvčí podniků zároveň upozorňuje, že se stává, že si cestující tyto jízdenky spletou za přestupní. Tak to ovšem není a lístky, které označíte ve strojku ve voze, platí pouze tu danou cestu. Techniku ve vozech navíc technici pravidelně kontrolují, aby nedocházelo k chybnému označení lístku.

„Pořád ve velké procento cestujících, co se odbavují pomocí papírových jízdenek, takže v současné době neuvažujeme, že bychom je rušili,“ dodal Vávro.

Detaily o cenách jízdního se můžete dočíst na webových stránkách dopravních podníků na adrese www.pmdp.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PMDP

Štítky pokuta, revizor, pmdp, lístek, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuta za špatně štípnutý lístek? Žádnou neevidujeme, říkají z dopravních podniků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.