Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nehoda vlaku, provoz na trati Plzeň - Cheb je dočasně přerušen

V Lázních Kynžvart dnes odpoledne vykolejil vlak RegioNova. Stroj projel návěstidlo a oba vozy se dostaly mimo koleje. Z nehody vyvázlo sedm lidí s lehkým zraněním. Dva zaměstnanci a pět cestujících. Doprava na hlavní trati Plzeň - Cheb je přerušena, vlaky nahradily autobusy. Provoz na trati bude obnoven pravděpodobně ve čtvrtek ráno.

„Ve 14:52 osobní vlak Českých drah projel návěstidlo v poloze "Stůj". Došlo k rozřezu výhybek a následnému vykolejení obou vozů řady 814," tak popsala nehodu mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová Radka Pistoriusová.

„Ve vlaku bylo pět osob, tři z nich si převzala záchranná služba. Provoz na trati je zcela zastavený, před příjezdem do stanice Lázně Kynžvart musel kvůli nehodě zastavit vlak Pendolino, ve kterém cestuje zhruba 100 osob. Událost na místě řeší drážní hasiči a drážní inspekce," dodal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Tou dobou měl stanicí projíždět i vlak Pendolino. Zabezpečovací zařízení ale zafungovalo správně a Pendolino včas zastavilo. Z něj pak hasiči evakuovali asi stovku cestujících, ty doprovodili kolejištěm do prostor nádraží, kde byla připravena náhradní autobusová doprava.

Nehodu nyní vyšetřuje drážní inspekce. Mluvčí Správy železnic už novinářům potvrdil, že strojvedoucí vlaku Regionova projel na červenou. Škody zatím nebyly vyčísleny, podle Illiaše budou až v řádech milionů. „Vlak Regionova je vykolejený, je nakloněný na bok. Pendolino zastavil zhruba 600 metrů od nehody, ke srážce tak dojít nemohlo, zafungovalo zabezpečovací zařízení. K nehodě jede nehodový vlak, poškozeny jsou dvě výhybky" popsal mluvší Správy železnic Marek Illiaš.

Doprava na hlavní trati Plzeň - Cheb je dočasně přerušena, regionální vlaky nahradily autobusy. Omezení potrvají do čtvrtečního rána.

Za poslední měsíc jde o druhou nehodu vlaku v Karlovarském kraji. Začátkem července se u obce Pernink na Karlovarsku čelně srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných. Jednou z obětí byl i německý státní příslušník. Už zítra chce přitom vedení Karlovarského kraje společně s Českými drahami představit novou aplikaci na bázi GPS, který pomůže strojvedoucím na tratích s nejnižším stupněm zabezpečení provozovaných podle předpisu D3 Správy železnic. Nepůjde o plnohodnotnou náhradu zabezpečovacího zařízení, ale dokud nebude na těchto tratích instalováno zabezpečovací zařízení, může tato aplikace, kterou budou mít strojvedoucí v tabletu, předejít nehodám.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky nehoda, vlak, omezení, doprava, havárie, Plzeň, Cheb, Lázně Kynžvart, Motorová jednotka 814, Správa železniční dopravní cesty, zabezpečovací zařízení, České dráhy, Pendolino, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehoda vlaku, provoz na trati Plzeň - Cheb je dočasně přerušen  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.